Hlavní obsah

Sýrie předala seznam svých chemických zbraní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Haag

Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) obdržela v pátek od Sýrie rámcový seznam jejího arzenálu chemických zbraní. Oznámil to mluvčí organizace Michael Luhan. Syrskou deklaraci podle něj nyní ověřuje příslušné oddělení OPCW, žádné podrobnosti o obsahu dokumentu organizace nezveřejní.

Foto: HRW

Důkaz HRW potvrzující použití rakety ráže 330 mm s chemickou hlavicí. Dokládá to i červené číslo na trupu, vyhrazené raketám s chemickou náloží.

Článek

OPCW očekává, že Sýrie v dalších dnech předá detaily o svém arzenálu. Mluvčí dodal, že nedělní schůzka výkonného výboru OPCW o likvidaci syrského chemického arzenálu se odkládá na neurčito.

Sýrie měla předat kompletní seznam svých chemických zbraní do soboty.

Země vlastní odhadem 1000 tun chemických látek, které se zavázala zlikvidovat na základě rusko-amerického návrhu s cílem odvrátit americký úder na Sýrii. Tento plán, na němž se ministři zahraničí USA a Ruska shodli minulou sobotu v Ženevě, ukládá režimu v Damašku deklarovat do týdne jeho chemický arzenál.

Ten by pak měl být zlikvidován do poloviny příštího roku.

Plán je prý těžko realizovatelný

Syrský prezident Bašár Asad ve středu v rozhovoru pro americkou televizi Fox News odhadl náklady na likvidaci syrských chemických zbraní na jednu miliardu dolarů a časovou náročnost tohoto procesu nejméně na jeden rok.

Experti ovšem pochybují, že se v podmínkách občanské války v zemi vůbec podaří rusko-americký plán realizovat. Ani Rusku a USA se nedaří likvidovat své vlastní chemické arzenály dostatečně rychle a odkládají to.

Reklama

Výběr článků

Načítám