Hlavní obsah

Asad: Chemické zbraně zničíme, bude to stát miliardu dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Syrský prezident Bašár Asad přiznal v rozhovoru pro americkou zpravodajskou televizi Fox News, že Sýrie má chemické zbraně, a ujistil zároveň, že tento arzenál bude zničen. Jeho likvidace bude stát jednu miliardu dolarů a potrvá nejméně rok, řekl Asad v interview pořízeném v úterý v Damašku, které televize odvysílala ve středu večer.

Foto: ČTK/AP

Syrský prezident Bašár Asad

Článek

"Jak jsem řekl, bude to vyžadovat spoustu peněz, zhruba jednu miliardu. Bude to velmi škodlivé pro životní prostředí. Jestli je americká administrativa připravena zaplatit takové peníze a převzít odpovědnost za převezení toxických látek do Spojených států, proč by to neudělali?" prohlásil syrský prezident.

Řekl také, že nepřistoupil na zničení syrského chemického arzenálu kvůli americké hrozbě vojenského zásahu.

"Sýrie se nikdy nepodvoluje hrozbám. Spíše jsme odpověděli na ruskou iniciativu, z vlastní potřeby a přesvědčení," podotkl Asad.

Sarin prý může vyrobit každý

Hlava Sýrie rovněž zopakovala, že není původcem chemického útoku na předměstí Damašku. "Každý může vyrobit sarin," poznamenal a doplnil, že útok u Damašku byl zločinem. "Takže ne, my jsme ho nespáchali. Jedním slovem, nepoužili jsme žádné chemické zbraně v Ghútě (damašské předměstí)," uvedl Asad.

Asad před týdnem podepsal dekret o přistoupení Sýrie k Úmluvě o zákazu vývoje, výroby, skladování a použití chemických zbraní. V sobotu pak Spojené státy a Rusko dospěly k rámcové dohodě v otázce zničení syrských chemických zbraní. Sýrie musí podle dohody do týdne předat seznam svého chemického arzenálu, do poloviny příštího roku musejí být chemické zbraně ze Sýrie odvezeny a zničeny.

Experti ale pochybují, že se podaří tento plán v podmínkách občanské války v zemi realizovat.

Je to jiná válka, tvrdí

Syrský prezident ale prohlásil, že jeho země "není v občanské válce".

Související témata

Foto: Profimedia.cz

molekulární model nervového plynu Sarin

Foto: Profimedia.cz

Aleppo v Sýrii

"Máme válku, nový druh války s desetitisíci džihádisty" více než 80 národností, řekl Asad. "Mohu vám říci, že 80 procent – a někteří říkají 90 procent, nemáme přesné údaje – těchto teroristů jsou členové Al-Káidy a jejích odnoží," dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám