Hlavní obsah

Po masakru v Egyptě vyhlásili výjimečný stav, turisté nemají opouštět resorty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira/Brusel
Aktualizováno

V Egyptě vyhlásili na měsíc výjimečný stav. Začal platit v 16.00 SELČ. S odvoláním na prezidentský úřad to uvedla agentura Reuters. Krátce na to pak vláda vyhlásila zákaz nočního vycházení. Podle státní televize bude platit od sedmé hodiny večer do šesté hodiny ranní v Káhiře a několika dalších provinciích. České ministerstvo zahraničí (MZV) doporučilo občanům, aby do míst nepokojů necestovali.

Foto: Mohamed Abd El Ghany, Reuters

Zraněný člen Muslimského bratrstva

Článek

„Lze očekávat, že i v nejbližších dnech, nejen ve velkých městech jako je Káhira, Alexandrie, Suez apod., budou nadále probíhat nepokoje a protesty. Lze očekávat jejich násilný průběh. MZV doporučuje, aby čeští turisté v současné době do těchto měst necestovali,” uvedl resort na webu.

„Bezpečnostní situace v turistických letoviscích u Rudého moře je v současném období relativně klidná a pod kontrolou vládních složek, MZV však nedoporučuje turistům v těchto dnech vůbec vycházet z resortů. MZV dále nedoporučuje cestovat do severní části Sinajského poloostrova včetně turistického letoviska Taba,” stojí v doporučení.

Podobné varování pro turisty vydaly i Velká Británie, Německo a ruská státní turistická agentura.

Poznávací zájezdy se ruší

České cestovní kanceláře ruší či přesouvají poznávací zájezdy plánované na září oznámily Asociace cestovních kanceláří ČR a Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA).

"Pobytové zájezdy se neruší. Na září a říjen byly vypsány poznávací zájezdy do Egypta. U nich se ty termíny pravděpodobně změní nebo budou zrušeny," řekl místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež. Pokud by byl vyhlášen i zákaz vycházení, tak by musely CK většinu svých zájezdů zrušit, dodal.

Viceprezident rezignoval

Egyptské úřady reagují na násilnosti, které se rozpoutaly při zásahu proti stoupencům svrženého prezidenta Muhammada Mursího.

Přesný počet obětí středečního zásahu proti dvěma stanovým táborům odpůrců současné vojenské vlády v Egyptě zatím není znám. Na základě nové vládní bilance nepokoje v celé zemi nepřežilo 278 lidí. Večer to uvedla agentura AFP s odvoláním na ministerstvo zdravotnictví.

Mezi oběťmi násilí v Káhiře je i kameraman britské televizní stanice Sky News Mick Deane a také píšící novinářka Habíba Ahmad Abdal Azízová z listu The Gulf News.

V reakci na násilnosti rezignoval egyptský viceprezident Muhammad Baradej, uvedla agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Egyptě se střetli demonstranti s policiíVideo: Reuters

Mluvčí egyptské vlády uvedl, že za každou kapku krve může Muslimské bratrstvo, které tábory postavilo, protože neodmítlo násilí. Když se bránilo zásahu, při kterém byly použity slzný plyn a obrněné buldozery, zapálilo nejen pneumatiky, ale taky policejní auto. Hořela i benzínová pumpa. [celá zpráva]

Foto: Reuters

Egyptská policie při vyklízení stanového tábora demonstrantů

Reportér AFP napočítal v provizorní márnici u mešity Rábaa al-Adavíja 43 těl, z nichž většina měla střelná zranění. Na stejném místě o něco později napočítal reportér televize Al-Džazíra 97 těl. I on uváděl, že většina obětí byla zastřelena.

Foto: Hassan Ammar, ČTK/AP

Příznivci Muslimského bratrstva u zapáleného policejního vozu

Podle některých zpráv snipeři stříleli i na novináře v táboře. Když bezpečnostní síly postupovaly, z tábora zněla slova: „Nezabíjejte nás, nejsme Izraelci, nejsme teroristé, jsme muslimové, jsme Egypťané.“ V táboře byli odpůrci odstaveného islamistického prezidenta Mursího.

I mnozí zranění jsou postřeleni, mimo jiné do nohou.

Foto: Ahmed Gomaa, ČTK/AP

Egyptské bezpečnostní síly na místě vyklizeného tábora demonstrantů

Nepokoje se šíří

Přestože egyptská vláda přerušila provoz vlaků, rozšířilo se násilí do dalších měst. Devět mrtvých hlásí provincie Fajjúm, která leží jihozápadně od metropole.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Egyptě likvidují demonstrantyVideo: Reuters

Příznivci Muslimského bratrstva napadli zápalnými lahvemi kostel v Mínje. Střety jsou hlášeny i z Alexandrie.

Dle deníku Al-Ahrám se násilí nevyhnulo ani turistické destinaci Luxor v údolí řeky Nil. Mursího přívrženci tam údajně zapálili jeden hotel a několik obchodů, které patřily místním křesťanům.

Foto: Reuters

Policejní auto při zásahu proti demonstrantům z Muslimského bratrstva u mešity Rábaa Adavíja.

Znepokojení EU

Evropská unie dala najevo znepokojení, že při stržení táborů zahynuli lidé: „Zprávy o mrtvých a zraněných jsou krajně znepokojující. Násilí nepovede k řešení. Vyzýváme egyptské úřady, aby postupovaly co nejzdrženlivěji,“ řekl mluvčí šéfky diplomacie EU Michael Mann.

Foto: Mohamed Abd El Ghany, Reuters

Policejní vozy rozhánění Mursího příznivce

Německý ministr zahraničí Guido Westerwelle vyzval všechny politické složky v Egyptě ke klidu: „Vyzýváme je, aby okamžitě zahájily dialog a vyjednávání a aby zabránily stupňování násilí.“

Foto: Ahmed Gomaa, ČTK/AP

Zranění odpůrci vojenské vlády v Egyptě

Reklama

Výběr článků

Načítám