Hlavní obsah

Svědectví o izraelském zásahu proti lodi s pomocí pro Gazu přinesly holubice

Právo, aa
Jeruzalém

Tvrdý zásah izraelské armády proti lodi Estelle, která se pokusila prorazit námořní blokádu pásma Gazy, se nakonec dostal na veřejnost, i když Izraelci zabavili posádce a aktivistům elektroniku. Kopii záznamu odnesli poštovní holubi.

Foto: Amir Cohen, Reuters

Loď Estelle v izraelském přístavu Ašdod

Článek

„Jste mezinárodní zločinci, jste jako piráti,“ křičí muž z paluby lodi Estelle na maskované muže, blížící se v rychlém člunu. Nad trojstěžníkem mezitím přelétá vrtulník, posádka bije na lodní zvonec. „Už jsou tady!“ volá jeden z námořníků. Jak uniklo nepříjemné svědectví o mezinárodně odsuzované akci Izraelců?

Když izraelské námořnictvo o víkendu zastavilo v mezinárodních vodách finskou loď s humanitární pomocí Palestincům v pásmu Gazy, vojáci aktivistům veškerou elektroniku včetně záznamů zabavili. Svět se přesto dozvěděl, jak zásah vypadal: díky poštovním holubům.

„Jsme dvě nebo tři hodiny od Gazy,“ začíná záznamem palubního intercomu jedno z videí z paluby lodi.

Posádka, poučená předloňskou tragédií turecké lodi, kterou Izraelci od Gazy odvrátili za cenu devíti zabitých aktivistů, tentokrát vzala na palubu několik poštovních holubic.

Když izraelské komando vtrhlo na palubu, aktivisté vyňali z kamer paměťové karty a připevnili je holubům do připravených schránek. Pak ptáky vypustili – a Izraelci jen bezmocně přihlíželi.

Výzva pro loď

„Haló, Estelle, tady izraelské námořnictvo,“ začíná další záznam. Zachycuje výměnu argumentů mezi velitelem zásahu a kapitánem – první tvrdí, že Gaza je pod námořní blokádou, druhý odporuje, že je to svobodná země a že loď stále pluje mezinárodními vodami. Výsledek je známý – Izraelci třicet aktivistů zatkli a loď odvlekli do izraelského přístavu Ašdod.

Izraelské úřady již všech 27 cizích aktivistů deportovaly, tři občané Izraele jsou na svobodě na kauci a čeká je soud.

List The Jerusalem Post informaci o „ptačím“ úniku uvádí titulkem „Estelle se posmívala našim vojákům“.

Současně zdůrazňuje, že ačkoliv na jednom videu hlas aktivisty říká, že ho zasáhl elektrický náboj z taseru, na záběrech nic podobného vidět není.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám