Hlavní obsah

V Sýrii unesli ukrajinskou novinářku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Syrští povstalci unesli ukrajinskou novinářku Anchar Kočněvovou, která podle nich podporuje režim prezidenta Bašára Asada. V pondělí to uvedly ukrajinské úřady, podle nichž pracovala pro ruské televizní stanice a jako tlumočnice pro zahraniční novináře.

Foto: Khaled al- Hariri , Reuters

Rozstřílené syrské město Homs

Článek

"Minulý týden požádala svoje kolegy, aby řekli, že ji 9. října unesli syrští povstalci," řekl podle agentury AFP mluvčí ukrajinské diplomacie Oleksandr Dikusarov. Agentura Unian s odvoláním na přítelkyni unesené novinářky uvedla, že byla unesena 20 kilometrů od Homsu.

"Děláme vše pro její osvobození," zdůraznil mluvčí a dodal, že novinářka je podle vlastních slov držena v "uspokojivých podmínkách".

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč nařídil vyjasnit všechny okolnosti incidentu.

Čtyřicetiletá Kočněvová, která podle agentury Ria Novosti přijela do Sýrie krátce po vypuknutí konfliktu, hovoří plynně arabsky. Několikrát vystoupila v syrské televizi, kde hájila režim prezidenta Asada. Rebelové jí proto už v minulosti vyhrožovali, uvedl jeden z jejích přátel na internetových stránkách listu Izvestija.

V Sýrii je od března pohřešován také americký novinář Austin Tice, který pracoval pro list The Washington Post a mediální skupinu McClatchy. USA se domnívají, že muže zadržují lidé spojení s Asadovým režimem. Na videu ale byl nucen oslavovat Alláha, což naznačuje, že je možná v rukou nějaké radikální náboženské skupiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám