Hlavní obsah

Turecké armádní velení kolektivně rezignovalo

– Istanbul

Turecký prezident Abdullah Güll v sobotu popřel, že by páteční rezignace čtyř nejvyšších velitelů armády znamenala pro zemi krizi, připustil ale, že je to mimořádná situace. Náčelník generálního štábu Isik Kosaner a velitelé pozemních, námořních i leteckých sil své funkce opustili na protest proti věznění 250 vojenských činitelů podezřívaných z účasti na spiknutí proti státu.

Foto: Profimedia.cz

Podle tureckého prezidenta Abdullaha Gülla není odchod armádního velení krizí.

Článek

Odchod čtyř generálů vyvolal sice zmatek, ale dává podle analytiků premiéru Recepu Tayyipu Erdoganovi příležitost rozšířit svoji moc nad kdysi dominantní a nedotknutelnou armádou, která je nyní druhá největší v rámci NATO. Erdoganova strana na jaře po třetí za sebou vyhrála parlamentní volby.

"Nikdo by v tom neměl vidět krizi v Turecku," řekl Güll. "Včerejší události jsou bezpochyby samy o sobě mimořádné, ale všechno jde svou cestou dál. Není tady žádné mocenské vakuum," ujistil podle agentury AP.

Güll prohlásil, že Kosaner sám požádal o odchod do výslužby a ostatní už dosáhli důchodového věku. Jejich odchod podle prezidenta usnadní formování nového velení, o němž se bude jednat příští týden na zasedání nejvyšší vojenské rady.

Protestují proti zatýkání

Kosaner v poselství na rozloučenou uvedl, že není schopen pokračovat ve své práci, protože nemůže hájit práva svých lidí, kteří byli zadrženi a jsou souzeni ve zfalšovaných procesech.

Güll zdůraznil, že proces se zadrženými členy armády vede nezávislá justice a vláda v těchto případech nehraje žádnou roli.

Dosavadního šéfa četnictva Necdeta Özela ještě v pátek Erdogan jmenoval velitelem pozemních sil a zároveň zástupcem náčelníka generálního štábu, čímž podle pozorovatelů vyslal jasný sihgnál, kdo v čele armády nahradí Kosanera.

Turecká armáda, kdysi nedotknutelná, se stala terčem mnoha kritik, mimo jiné kvůli údajnému spiknutí s cílem svrhnout vládu Erdogana, jehož Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) je podezřívána z vypracování tajného islamistického programu. Od roku 1960 turecká armáda svrhla čtyři vlády.

Generálové nyní odstoupili v den, kdy soud přijal obvinění dalších 22 členů armády, včetně šesti generálů a admirálů. Jsou podezřelí ze zapojení do dalšího údajného vojenského spiknutí známého pod názvem Internet Memorandum.

Ve vězení je v Turecku v současné době 250 členů armády, včetně několika generálů a admirálů; z nich je 173 v aktivní službě a 77 ve výslužbě. Všichni byli obviněni ze zapojení do údajných spiknutí s cílem svrhnout vládu AKP, jež je u moci od roku 2002.

Jako "čtyřhvězdičkové zemětřesení" nazval list Sabah páteční rezignaci. Cituje také Kosanerova kritická slova vůči tomu, jak média píší o armádě.

"Je tady snaha vytvořit dojem, že turecká armáda je zločinecká organizace a... zaujatá média to všemi prostředky, nepravdivými zprávami, očerňováním a obviňováním podněcují," tvrdí Kosaner.

Reklama

Výběr článků

Načítám