Hlavní obsah

Jemen na pokraji občanské války, USA stáhly diplomaty

Novinky,
Saná

Spojené státy nařídily ve čtvrtek většině amerických diplomatů a jejich rodinným příslušníkům opustit Jemen. Boje mezi vládními vojsky a milicemi klanů Hašídů si vyžádaly za noc dalších 28 obětí, od začátku týdne je mrtvých 72, píše BBC.

Článek

Prezident Alí Abdalláh Sálih nadále odmítá odstoupit [celá zpráva] a podle agentury AFP nařídil zatčení nejvlivnějšího kmenového vůdce, šajcha Sádika Ahmara, který byl obviněn z "ozbrojeného povstání". Ministerstvo vnitra příkaz potvrdilo s tím, že zatčeni mají být  všichni "rebelantští vůdci" kmenového svazu.

Svědci agentuře Reuters řekli, že dům šajcha Ahmara byl v noci těžce poškozen a exploze byly slyšet z řady míst v Saná. "Zdá se, že to jsou těžší zbraně než samopaly a granáty z minulých dnů," řekl jeden z obyvatel čtvrti Hasaba podle ČTK.

Ahmar v televizi Al-Džazíra obvinil Sáliha, že chce zatáhnout Jemen do občanské války. Jak řekl, je připraven okamžitě zastavit boje, jestliže totéž nařídí svým jednotkám i prezident. Vyzval arabské státy a také USA, Británii a Evropskou unii k nátlaku na Sáliha, aby odstoupil. Potvrdil pokračující boje kolem letiště.

"Žádné vyjednávání se Sálihem nefunguje, je to lhář, lhář," řekl šajch Ahmar agentuře Reuters. Sálih už třikrát odmítl podepsat dohodu o svém odstoupení, kterou domluvily státy z oblasti Perského zálivu, i když to vždy slíbil udělat.

Foto: Ammar Awad, Reuters

Bojovníci z jemenské kmenové milice

Pozorovatelé v Saná ale podle agentury DPA dosud nedospěli k názoru, zda jde o začátek občanské války, protože demonstranti i strany stále ještě trvají na tom, že jejich protesty mají zůstat pokojné.

Odchod Američanů

„Ministerstvo zahraničí nařídilo všem rodinným příslušníkům amerických diplomatů a lidem, kteří nejsou v zemi nutně, aby opustili Jemen.  Bezpečnostní hrozba v Jemenu je mimořádně vysoká kvůli aktivitám teroristů a občanským nepokojům,“ uvedlo americké ministerstvo zahraničních věcí v prohlášení, proč stahuje část diplomatů.

USA současně vyzvaly všechny strany konfliktu v Jemenu k okamžitému ukončení násilností a prezidenta Sáliha k podepsání dohody o předání moci a odstoupení. Francie odsoudila současné boje v Saná a připsala "plnou odpovědnost" za politickou krizi v Jemenu Sálihovi a jeho opakovanému odmítání podepsat dohodu o předání moci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám