Hlavní obsah

Vůdci arabských revolt se školili za americké peníze

Právo, mcm

Řada mladých vůdců nynějších arabských revolucí získala americký výcvik a jejich seskupení dostávala finanční podporu z druhé strany Atlantiku. Napsal to americký deník The New York Times (NYT) s odvoláním na rozhovory s těmito lidmi i na depeše z WikiLeaks.

Foto: Ammar Awad, Reuters

Demonstrace v Jemenu

Článek

Depeše také ukazují na miliónové americké financování opozice v Sýrii. [celá zpráva]

„Moc mi to pomohlo, protože před tím jsem si myslela, že změny lze dosáhnout jen silou a za použití zbraní,“ hodnotila americké školení jemenská aktivistka Encar Kadíová. Nyní ví, že reformy lze prosadit i beze zbraní, nenásilnými protesty.

Několik mladých Egypťanů zavítalo před třemi lety do USA, kde sledovali, jak využívat sociální sítě a mobilní technologie k prosazení demokracie. „Naučili jsme se, jak budovat koalice,“ řekl pak jeden z nich, Bašim Fathí. Široká koalice prosadila pád režimu v Egyptě.

„Nefinancovali jsme je, aby zahájili protesty. Poskytli jsme však podporu pro rozvoj jejich schopností a na propojení. Tento výcvik sehrál svou roli v tom, co se nakonec stalo, byla to však jejich revoluce. My ji nezačali,“ řekl Stephen McInerney, šéf amerického Projektu pro blízkovýchodní demokracii.

Nespokojené vlády často protestovaly

Na spolupráci s arabskými aktivisty se podílely nejrůznější instituce volně napojené na demokraty a republikány. Většinou je financovala americká vláda prostřednictvím Národní nadace pro demokracii. Byl to samozřejmě jen zlomek výdajů na financování amerických intervencí v této oblasti na podporu režimů, které byly spojenci USA.

Americké aktivity vyvolávaly časté protesty těchto spojeneckých vlád. „Pořád nám říkali: Proč spolupracujete s těmi skupinami, nic přece neznamenají. Mají jen hesla,“ řekl Šeríf Mansúr, egyptský aktivista, který vede program pro Blízký východ a severní Afriku ve Freedom House, organizaci, financované ministerstvem zahraničí.

Depeše WikiLeaks zachycují protesty jemenské vlády proti tomuto „vměšování do vnitřních záležitostí“ i bahrajnské nářky, že z amerického výcviku „měla nadměrný prospěch opozice“.

Nikde však nebyl odpor tvrdší než v Egyptě, kde ještě v roce 2004 posílala americká vláda finanční podporu různým nevládním skupinám přes tamní úřady. Teprve v roce 2005 administrativa George Bushe rozhodla, že je bude zasílat těmto skupinám přímo.

Egyptské úřady pak kritizovaly „arogantní taktiku na podporu reforem“ a stěžovaly si, že USA poskytují pomoc „ilegálním skupinám“. Zároveň nepřímo zasáhly: hotely, kde se měly konat demokratické semináře, rušily rezervace, školitelé byli sledováni, účastníci kurzů šikanováni a vězněni.

Někteří aktivisté ale připomínají, že USA byly pokrytecké a souběžně podporovaly i represivní režimy. „Oceňujeme výcvik, který jsme dostali od nevládních skupin, sponzorovaných vládou USA – opravdu nám to pomohlo v našem zápase. Zároveň jsme si ale vědomi, že táž vláda prováděla výcvik státní bezpečnosti, která byla odpovědná za týrání a věznění mnoha z nás,“ řekl Fathí.

Reklama

Výběr článků

Načítám