Hlavní obsah

Libyjští povstalci zajali jednotku britské SAS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Libyjští povstalci v neděli zadrželi příslušníky britských zvláštních jednotek, kteří na východě země doprovázeli britského diplomata na misi zaměřené na navázání diplomatických vztahů. Jak napsal britský nedělník The Sunday Times, šlo o asi osm příslušníků SAS. Večer se podařilo incident urovnat, Britové byli propuštěni a Libyi opustili.

Foto: Reuters

Libyjští povstalci

Článek

Britský ministr obrany Liam Fox v neděli oznámil, že do Libye byla vyslána "menší skupina britských diplomatů", s jejímiž členy je Londýn v kontaktu. Na opakované dotazy, zda jsou Britové v Libyi v nebezpečí, neodpovídal. Řekl pouze: "Je to velmi složitá situace. V Libyi je mnoho opozičních skupin a zdá se, že jsou velmi různorodé. Chceme pochopit tamní dynamiku, abychom s nimi byli schopní spolupracovat, zajistit likvidaci Kaddáfího režimu, stabilitu Libye a vznik reprezentativní vlády."

Přítomnost britských vojáků ale podráždila vedoucí povstalecké představitele v Benghází, a proto nařídili umístění Britů na místní vojenskou základnu. "Proč sem dorazili utajeně vrtulníkem, a nikoli letadlem a předem ohlášeni, jak je ve světě zvykem?" citovala agentura Reuters vedoucího činitele povstalecké národní rady.

Odpůrci libyjského vůdce Muammara Kaddáfího se totiž obávají, že jakýkoli náznak západní vojenské intervence jim odradí stoupence zakládající si na svém vlastenectví. A také nechtějí dát Kaddáfímu do rukou propagandistickou munici, že Libye je vlastně napadena zvenčí.

Incident se ale během dne podařilo urovnat. V podvečer britský ministr zahraničí William Hague oznámil, že "malý tým britských diplomatů", který v Libyi "narazil na potíže", dnes zemi opustil. Dodal, že Londýn do Libye vyšle další skupinu, aby "náležitou formou" posílil vzájemný dialog.

"Pokračujeme v nátlaku na Kaddáfího, aby odstoupil, a budeme ve spolupráci s mezinárodním společenstvím podporovat oprávněné tužby libyjského lidu," řekl Hague.

Do Libye vyslala svoji expertní skupinu i Evropská unie. Podle ministryně zahraničí Catherine Ashtonové má tým zjistit, jak vypadá situace přímo na místě. Bude analyzovat humanitární situaci i to, jak pokračuje evakuační úsilí, a posoudí, co by mohlo společenství udělat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám