Hlavní obsah

Arab se vydával za Žida, aby svedl ženu - dostal rok a půl vězení za znásilnění

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Osmnáct měsíců stráví ve vězení izraelský Arab Sabbar Kášur. Byl v pondělí odsouzen na 18 měsíců za znásilnění, i když izraelská Židovka s ním spala dobrovolně. Myslela si však, že je také Žid, za kterého se vydával. Případ vzbudil velké diskuse ohledně rovnosti Židů a Arabů v Izraeli, uvedl List The Guardian.

Článek

Třicetiletý palestinský Arab z Východního Jeruzaléma Sabbar Kášur se seznámil s Židovkou na ulici v centru Jeruzaléma v září 2008. Představil se jí jako svobodný židovský mladík, který hledá vážný vztah. Uvedl falešné tradiční židovské jméno. V nedaleké kancelářské budově pak oba měli pohlavní styk. Muž odešel dříve, než se žena stačila obléci.

Když žena později zjistila, že mladý muž byl Palestinec, podala na něj žalobu pro znásilnění a neslušné návrhy. Z obou činů byl také Kášur obviněn, nakonec ale bylo obvinění změněno na znásilnění za pomocí předstírání, což bylo součástí jeho přiznání k činu.

Soudce stál na straně ženy

Soudce Cvi Segal, jenž byl jedním ze tří, kteří v případu rozhodovali, trval na tom, že šlo o znásilnění, i když nešlo o klasické znásilnění za pomocí síly. Žena by podle něj se stykem nesouhlasila, kdyby nevěřila tomu, že Kášur je Žid, ale již nejišťoval, zda by v takovém případě měl vůbec Kášur možnost, aby ke styku došlo.

„Kdyby si nemyslela, že obvinění je židovský svobodný mládenec mající zájem o vážný romantický vztah, nespolupracovala by,“ řekl soudce. Ještě dodal: „Soud má za povinnost hájit veřejný zájem před rafinovanými kriminálníky s úlisným jazykem, kteří mohou podvádět nevinné oběti za nepřijatelnou cenu - za znesvěcení jejich těl a duší. Když základní důvěra mezi lidmi opadla, zejména v případě, kdy je to tak intimní, citlivé a osudové, soud musí stát pevně na straně obětí a chránit jejich pohodu.“

Kášur, který byl odsouzen na 18 měsíců, se míní odvolat, protože nedostal mírnější trest šesti měsíců veřejných prací.

Nerovnost v zemi

Liberální izraelský komentátor listu Ha´arec Gideon Levy ale ve svém sloupku otevřeně napadl: „Rád bych položil soudci jednu otázku. Co kdyby ten mladík byl Žid předstírající, že je muslim a měl sex s muslimkou: „Byl by odsouzen za znásilnění? Odpověď je - přirozeně ne.“

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Mapa Izraele

Arabové tvoří pětinu populace Izraele, který je definován jako židovský stát. Vztahy mezi Židy a Araby jsou vzácné. Je jen pár měst a čtvrtí se smíšenou populací. Arabové jsou běžně diskriminováni.

Obhájce lidských práv Leah Cemel uvádí podl listu Daily Telegraph: "Když vstupujete do hospody, je lepší, když nevypadáte jako Arab. Když chcete mít sex s izraelskou dívkou, je lepší, když nevypadáte jako Arab."

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dokonce zvažuje, že by obyvatelé země měli vyslovit svou loajalitu k Izraeli jako k židovskému demokratickému státu. Ministr zahraničních věcí Avigdor Lieberman zase navrhuje, že by mohl Izrael vyměnit oblasti s převážně arabským obyvatelstvem s palestinskou samosprávou za židovské osady na západním břehu Jordánu.

Téma je velmi ožehavé a stále aktuální, protože po šestidenní válce Izrael okupoval rozsáhlá území. Dosud okupuje západní břeh Jordánu, kde v rozporu s mezinárodním právem vybudoval židovské osady pro statisíce obyvatel. Východní Jeruzalém dokonce později anektoval a tvrdí, že je město je nedělitelné, i když Palestinci by Východní část města rádi měli jako hlavní město svého budoucího státu. Na obou jmenované části by spolu s pásmem Gazy měl vzniknout budoucí palestinský stát.

Reklama

Výběr článků

Načítám