Hlavní obsah

Izrael představil nový bezpilotní bombardér, doletí až do Íránu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izrael v neděli představil moderní verzi bezpilotních letadel. Heron TP, nebo Heron 2, kterému Izraelci přezdívají Ejtan (vytrvalý), vydrží ve vzduchu celý den. Je přitom schopen doletět až k Perskému zálivu a v jeho dosahu je tedy i Írán.

Článek

Stroj je s rozpětím křídel 26 metrů a délkou 14 metrů největším bezpilotním letadlem v izraelské armádě. Při slavnostním představení zastínil i stíhačku F-15, která stála opodál. Připomíná svého předchůdce, ale dosahuje větší výšky více než 12 kilometrů. Ve vzduchu nepřetržitě vydrží nejméně 20 hodin. Primárně má sloužit k pozorování, ale je také schopen shazovat bomby.

Foto: Gil Cohen Magen, Reuters

Izraelská armáda neuvedla, jak velkou letku nových heronů plánuje. Podle analytiků je ale stroj zjevnou pohrůžkou zejména Íránu, který podle Izraelců usiluje o výrobu jaderné bomby. Nové letadlo unese tunový náklad.

Foto: Gil Cohen Magen, Reuters

Izraelské bezpilotní letadlo Heron TP

Státní společnost Israel Aerospace Industries Heron TP vyvíjela deset let. Poprvé byl vyzkoušen při ofenzivě proti palestinskému hnutí Hamás v pásmu Gazy před více než rokem. Potvrdila se tak tvrzení Palestinců, že na Gazu střílely i bezpilotní stroje, k čemuž se Izrael nevyjadřoval.

Izraelské letectvo používá bezpilotní letadla od počátku sedmdesátých let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám