Hlavní obsah

Bin Ládin obvinil USA ze změn klimatu a chce potopit dolar

– Dauhá • Aktualizováno
Novinky, ČTK, Alex Švamberk

Spojené státy a další průmyslové země zavinily změny klimatu. Uvedl to nejvyšší představitel teroristické sítě Al-Káida ve svém novém poselství. Z audionahrávky v pátek citovala Al-Džazíra. Usáma bin Ládin v ní současně vyzval k bojkotu dolaru.

Článek

„Je to poselství celému světu o těch, kdož jsou odpovědni - ať už záměrně nebo nevědomky - za klimatické změny a jejich důsledky a o opatřeních, která musejí být podniknuta,“ uvedl bin Ládin na nahrávce, kde se poprvé dotýká úplně nového tématu. “Hovořit o klimatických změnách není žádný intelektuální luxus, tento fenomén představuje aktuální skutečnost,“ vysvětlila jednička Al-Káidy.

Bin Ládin se především pustil do předchozího amerického prezidenta George Bushe, že odmítl připojit svůj podpis pod Kjótský protokol, který zavazoval signatáře k omezení emisí. Odsoudil také globální korporace.

Podle něj jsou všechny průmyslové země viny klimatickými změnami. Kritizoval přistup USA. „Zatímco většina těchto zemí podepsala Kjótský protokol a souhlasila s omezením emisí škodlivých plynů, George Bush mladší následoval Kongres a odmítl se připojit ke smlouvě, aby uchlácholil velké korporace, které stojí za spekulacemi, monopoly a růstem životních nákladů. To ony stojí za globalizací s jejími tragickými důsledky. A kdykoli je jejich vina prokázána, vyrazí jim na pomoc hlavy států a zahraňují je s pomocí veřejných financí.“

Bin Ládin útočil na dolar

Šéf Al-Kajdy v nezvyklém poselství, jehož autenticita ještě nebyla ověřena, také napadl dolar a zaštítil se Noamem Chomským. „Noam Chomsky měl pravdu, když srovnával americkou politiku s mafií. Jsou to skuteční teroristé, a proto bychom měli dolar opustit (v platebním styku) a vyhnout se této měně tak brzy, jak to jen půjde. Jsem si jist, že taková akce bude mít vážné důsledky a drtivý dopad."

I když tento krok přinese velké otřesy, což přiznal i Usáma bin Ládin, dodal: "Byla by to jediná cesta, jak osvobodit lidstvo z otroctví Ameriky a jejích společností."

Je to během týdne už druhé vyjádření bin Ládina. Ve vzkazu z 24. ledna se přihlásila Al-Káida k prosincovému pokusu o atentát na letadlo do Detroitu. Hrozil také USA dalšími útoky, jestliže nepřestanou podporovat Izrael a nebude-li nastolen mír v Palestině.[celá zpráva]

Polední poselství má však natolik odlišný ráz, že je otázkou, zda jej psala stejná osoba jako ty předchozí. Týká se úplně jiné oblasti a rétorikou má blíže k vystoupením dvojky al-Kajdy Ajmánu Zavahrímu, i když ten je mnohem útočnější a méně ekonomicky zaměřený.

Změna strategie a její možné důsledky

Tentokrát se v poselství nehovořilo o nutnosti se se zbraní bránit hordám nevěřících křižáků a jejich přisluhovačů. Bin Ládin také poprvé přišel s ideou ekonomického útoku, což může naznačovat na jedné straně fakt, že Al-Káida není dost silná na to, aby podnikla velký teroristický útok, na druhé straně ale to, že si síť uvědomuje, že útokem na ekonomiku lze „Velkému Satanovi“, jak nazývá USA, způsobit větší škody než sebespektakulárnější teroristickou akcí, která nakonec Američany sjednotí proti jejím strůjcům.

Usáma bin Ládin

Narodil se v saúdskoarabském Rijádu v rodině bohatého stavitele s úzkými vazbami na saúdskou královskou rodinu. V rozhovoru pro televizní stanici Al Džazíra udal 10. březen 1957 jako datum svého narození.

Byl vychován devótním sunnitou. V 70. letech se poprvé setkal s radikálním učením Muslimského bratrstva. Podle některých zpráv vystudoval inženýrství, podle jiných školu nedokončil. Má také neformální vzdělání v islámské jurisdikci, náboženství v semináři nikdy formálně nestudoval.

Během sovětské invaze do Afghánistánu v 80. letech bin Ládin sponzoroval ozbrojený odpor muslimských mudžahidů. Zásadním se pro něj později stalo setkání s egyptským medikem Ajmánem Zaváhrím, jenž z domovské země uprchl před perzekucí. Zaváhrí se stává bin Ládinovým mentorem a bin Ládin sponzoruje řadu pumových útoků na západní a "zkorumpované muslimské" cíle.

Poté, co jej Saúdská Arábie v roce 1994 zbavila občanství, mu azyl poskytoval Súdán, Pákistán a Afghánistán. Po svržení afghánského vládního hnutí Tálibán Američany v roce 2001 bin Ládin, jehož USA považují za strůjce leteckých útoků na americké půdě v září 2001, uprchl do horské oblasti při pákistánsko-afghánské hranici. 

Téměř dva metry vysoký bin Ládin má údajně tři ženy a jednou se rozvedl. Podle různých zdrojů má 12 až 24 dětí.

Poprvé také neútočí na státy, ale na nadnárodní korporace, které hrají klíčovou roli v globalizované ekonomice. Může mu to získat další příznivce z kruhů, které mu nenaslouchali, ovšem na druhou stranu to může oslabit antiglobalisty a ekologické aktivisty, které mnozí již dnes označují za zelené ekoteroristy. A ta zelená by nyní nemusela být již jen barvou přírody ale současně také barvou Prorokovou.

Reklama

Výběr článků

Načítám