Hlavní obsah

V Iráku byl popraven Chemický Alí

– Bagdád • Aktualizováno

V Iráku byl v pondělí oběšen bratranec bývalého iráckého diktátora Saddáma Husajna Alí Hasan Madžíd známý také jako Chemický Alí. Celkem byl odsouzen k pěti trestům smrti.

Článek

Poslední hrdelní trest mu irácký soud vyměřil 17. ledna za chemický útok z roku 1988, při kterém zahynulo přibližně 5000 Kurdů.

Chemický Alí byl k trestu smrti odsouzen také za účast na genocidě Kurdů v likvidační operaci Anfál (Kořist) v letech 1987 - 1988, při které zahynulo přes 180 000 osob, dále za krvavé potlačení šíitského povstání v roce 1991 a za potlačení protestů, jež následovaly po zavraždění významného šíitského duchovního ajatolláha Muhammada Sádika Sadra v roce 1999.

Madžíd, jenž podle některých údajů v 70. letech působil jako vojenský přidělenec na iráckém velvyslanectví v Praze, patřil k nejužšímu vedení země a byl pověstný svojí brutalitou. Americkými vojáky byl zadržen 21. srpna 2003 a v červnu 2004 byl formálně předán irácké spravedlnosti.Nechvalně se Madžíd proslavil zejména koncem 80. let, kdy byl stranou Baas pověřen správou severoiráckého Kurdistánu (1987-1990). Tehdy proslul bezohledným potlačením kurdského povstání za autonomii. Jeden jeho výnos z června 1987 mluví jasně: "Vojenské síly musejí zničit všechny lidské bytosti i zvířata v těchto oblastech." Specialistou na nejšpinavější práci zůstal Madžíd, který byl v roce 1990 krátce guvernérem okupovaného Kuvajtu (tehdy 19. irácké provincie), i později. Když v roce 1991 propuklo na jihu šíitské povstání, osobně dohlížel na jeho potlačování jednotkami Republikánské gardy. Z tehdejších bojů se dochoval film natočený pro potřeby vládnoucí strany Baas. Na něm je Madžíd zachycen, jak dává pokyn pilotovi před útokem: "Než se vrátíš, všechny je spal. A neopovažuj se vrátit, pokud je nespálíš." Po krátkém působení v roli ministra vnitra (1991) byl Madžíd následující čtyři roky (až do července 1995) ministrem obrany. Poté nezastával již žádnou vládní funkci, ve straně Baas ale zůstal významným hráčem (vedl například její pobočku v provincii Saláhaddín, v níž leží Saddámovo rodiště Tikrít). Jeho pozice ale byla oslabena v roce 1995, kdy emigroval Saddámův zeť a ministr průmyslu, vojenského průmyslu a nerostných zdrojů generál Husajn Kámil Madžíd i s bratrem a rodinami do Jordánska. Prestižní zběh poté CIA vyzradil většinu vojenských tajemství Iráku. "Chemický Alí" vyzval svého strýce generála Kámila Madžída k návratu a garantoval mu bezpečnost. Skupinka kupodivu poslechla a vrátila se do Bagdádu. Saddámovy dcery se po návratu s oběma bratry okamžitě rozvedly a ti skončili po dlouhém mučení na popravišti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám