Hlavní obsah

Írán prý testoval složitou zbrojní jadernou technologii

Londýn

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) požádala Írán, aby se vyjádřil k materiálu, který má MAAE k dispozici a který prý dokazuje, že Íránci testovali složitou technologii nezbytnou k výrobě jaderné hlavice. Napsal to britský deník The Guardian. Podle vědců je to dech beroucí vývoj v kauze íránského jaderného programu.

Článek

The Guardian ve čtvrtek napsal, že Íránci experimentovali s takzvanou implozní (destrukční) technologií, která je tajná v USA i v Británii. MAAE, která v srpnu tvrdila, že nemá důkaz o zbrojním jaderném programu Íránu, teď žádá vysvětlení údajného experimentu vysoce výbušných součástí implozní pumy.

Agentura AP už v srpnu citovala z utajované části zprávy MAAE. Vyplývá z ní, že odborníci vědí, že má Írán prostředky k výrobě atomové bomby a že nyní pracuje na raketovém systému schopném nést jaderné hlavice.

Íránci popírají obvinění, že svým civilním jaderným programem kryjí program zbrojní. Přiznali se však, že provádějí výbuchy vysoce explozivního materiálu synchronizované v řádu milióntin vteřin. Teherán tvrdí, že pro tyto testy existuje využití v civilních aktivitách, ale nesdělil v jakých.

Experti oslovení britským deníkem říkají, že civilní využití neexistuje.

Americká tajná služba před dvěma lety odhadovala, že se Irán s výzkumem výroby jaderné hlavice skončil v roce 2003. Britští, francouzští a němečtí experti jsou ale toho názoru, že Íránci ve výzkumu pokračovali v dalších letech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám