Hlavní obsah

Izrael zadržel množství pašovaných zbraní, Hizballáh popírá, že byly pro něj

Bejrút/Jeruzalém

Libanonské hnutí Hizballáh ve čtvrtek popřelo, že by mu byly určeny zbraně pašované na lodi Francop, kterou ve středu zadrželi Izraelci. V útrobách kontejnerů se skrývalo 3000 střel, množství ručních granátů a minometné granáty pocházejí z Íránu. Jednalo se o jednu z největších zadržených zásilek zbraní. Přes popření označil Hizballáh zadržení zásilky pirátství.

Foto: Amir Cohen, Reuters

Izraelský voják ukazuje zbraně nalezené na lodi Francop.

Článek

Izraelci zadrželi loď Francop plující pod vlajkou Antiguy asi 160 kilometrů od svého pobřeží. [celá zpráva]

Průvodní doklady udávaly, že náklad pocházel z Íránu. Na některých kontejnerech bylo i označení íránské státní loďařské společnosti IRISL.

Foto: IDF, Reuters

Izraelci zadržená loď Francop

Podle izraelského premiéra Benjamina Netanjahua měly být rakety použity k ostřelování izraelských měst.

Podle Izraelců byl náklad naložen na loď v egyptském přístavu Damietta. Loď plula do Sýrie se zastávkou v libanonském hlavním městě Bejrútu.

Foto: Amir Cohen, Reuters

Střely nalezené na lodi Francop

Izrael uvedl, že íránské zbraně byly určené pro Hizballáh a část mu jich měla být dodána přes Sýrii. Hizballáh, Írán i Sýrie popřely, že by s ohromnou zásilkou zbraní měly cokoli společného.

„Hizballáh popírá jakékoli spojení se zbraněmi, které sionističtí nepřátelé zabavili na lodi Francop,“ stojí v prohlášení radikální šíitské organizace působící v Libanonu. „Hizballáh současně odsuzuje izraelské pirátství v mezinárodních vodách.“

Foto: Amir Cohen, Reuters

Zbraně byly ukryté pod sáčky s polyetylénem vyrobeným v Íránu.

Případ je velmi ožehavý, protože rezoluce Rady bezpečnosti OSN zakazují dodávat po válce z roku 2006, kdy Hizballáh ostřeloval území Izraele, zbraně do Libanonu. Další rezoluce zakazuje Íránu obchodovat se zbraněmi.

Írán a Sýrie jsou hlavními dodavateli zbraní pro Hizballáh.

Foto: Amir Cohen, Reuters

Izraelský voják ukazuje střely nalezené na lodi Francop.

Reklama

Výběr článků

Načítám