Hlavní obsah

Írán zvažuje nabídku, aby svůj uran vyvezl a nechal jej obohatit jinde

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Íránský ministr Manučír Mottakí v pondělí dal najevo, že Teherán zvažuje nabídku mezinárodního společenství, aby část svého slabě obohaceného uranu vyvezl k dalšímu obohacení a získal tak palivo pro svůj experimentální reaktor. Dosud trval na nákupu paliva.

Foto: Raheb Homavandi , Reuters

Íránský ministr zahraničí Manučír Mottakí

Článek

„Iránské rozhodnutí o dodávkách paliva nutného pro teheránský reaktor bude oznámeno v příštích několika dnech,“ sdělil ministr.

Írán měl na nabídku, že svůj nízce obohacený uran nechá dále obohatit v Rusku a Francii, odpovědět do pátku. Na poslední chvíli však uvedl, že odpoví až tento týden, protože nabídku dále zkoumá. [celá zpráva]

Původně nabídku odmítal a tvrdil, že palivo koupí, protože na to má právo. [celá zpráva]

Mottakí uvedl, že Teherán nyní zvažuje obě možnosti a záhy se rozhodne. Podle něj má Írán dvě možnosti - „buď si ho koupí, nebo dá palivo k dalšímu obohacení do zahraničí“.

Současně prohlásil, že palivo pro experimentální reaktor by zemi mohla prodat Čína. Podle jeho slov by „Írán podíl Číny uvítal“.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám