Hlavní obsah

Britští vojáci při výsleších Iráčanů běžně uplatňovali zakázané mučení

Novinky,
Londýn

Britští vojáci, kteří v září 2003 umučili ve vazbě Iráčana Bahu Músu, používali výslechové metody, které vláda zakázala v roce 1972. Přesto se jich armáda nezřekla a uplatňovala je. Z výslechu vojáků, kteří měli Iráčana na svědomí, plyne, že si nebyli vědomi, že by dělali něco nezákonného, píše v pondělí list Guardian.

Foto: Atef Hassan , Reuters

Britský voják v Basře

Článek

Vojáci mimo jiné Músu a další podezřelé nutili, aby křičeli ve sboru, a jednoho nutili, aby tančil jako Michael Jackson. Existuje dokonce video zachycující desátníka Donalda Payneho, jak křičí obscénní výrazy na Iráčany, kteří měli přes hlavu kápi. Mimo jiné je nazýval opicemi. Payne byl kvůli Músově případu odsouzen za válečný zločin proti lidskosti. Přiznal se a dostal rok v civilním žaláři. Dalších šest vojáků bylo zproštěno obžaloby ve všech bodech.

Zástupce rodiny pozůstalého Rabinder Singh uvedl: „Oficiální verze události tvrdí, že nic na tomto videu není nezákonné. Na videu jsem viděl, jak voják uplatňuje oficiální přístup armády, nutí zadržené zaujímat nepřirozené polohy ve chvíli, kdy viditelně naříkají a nejsou tyto pozice schopni zaujmout. Všichni jsou v kápích podle rozkazu a opět nezákonně.

Dále byl zadrženým odpírán spánek i potrava, ukázalo vyšetřování skandálu. Všechny tyto metody byly zakázány před více než třiceti lety, poté, co byly využívány v Severním Irsku.

Jeden ze zadržených říkal, že slyšel, jak Músa křičí: „Můj bože, umírám, umírám, nechejte mě. Prosím, nechejte mě aspoň pět minut."

Músa zemřel 15. září 2003 v deset hodin večer v táboře u Basry na jihu Iráku. Měl na těle 93 jednotlivých zranění včetně zlomených žeber a přeraženého nosu.

Singh poukázal na další alarmující fakt, potvrzující, že vojáci byli přesvědčeni o správnosti svého postupu. Nic se nedělo za zavřenými dveřmi na skrytých místech. Mnoho lidí tedy mohlo vidět a slyšet, co se děje. „To nastoluje narůstající počet otázek o profesionalitě a pocitu beztrestnosti,“ řekl Singh na přístup armády.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám