Hlavní obsah

Každý pátek volno, Venezuela v nouzi zkracuje pracovní týden

Caracas

Venezuelané budou mít v příštích dvou měsících každý pátek pracovní volno. Ve středu to vyhlásil prezident Nicolás Maduro. Jedná se o nouzové opatření. Ekonomika je v úpadku a země potřebuje šetřit s energiemi, uvedla agentura Reuters.

Foto: Marco Bello, Reuters

Venezuelský prezident Nicolás Maduro

Článek

„Budeme mít dlouhé víkendy,“ oznámil Maduro během několikahodinového televizního vystoupení. Volné pátky jsou součástí souboru opatření proti výpadkům dodávek energií v příštích 60 dnech.

Venezuela se potýká s recesí, bobtnající inflací a nedostatkem základního zboží denní spotřeby. To všechno umocňuje velké sucho. Země dlouhodobě zanedbávala investice a péči o energetické rozvodné sítě, přičemž ze 60 procent vyrábí elektřinu ve vodních elektrárnách. Výsledkem jsou opakované blackouty.

Maduro kvůli nim už vyhlásil týdenní volno přes Velikonoce, zkrácení pracovního dne a některým nákupním střediskům nakázal, aby si vyráběla elektřinu sama. [celá zpráva]

Opozice vládní opatření kritizuje jako zoufale nedostatečná. „Pro Madura je snížení produktivity země nejlepším způsobem, jak tuto krizi vyřešit. Pátky, to je takový chléb a hry,“ vyjádřil se na prezidentovu adresu uštěpačně radní hlavního města Caracasu Jesus Armas.

Reklama

Výběr článků

Načítám