Hlavní obsah

Spojené státy obvinily Islámský stát z genocidy

Washington
Aktualizováno

Americký ministr zahraničí John Kerry nařkl Islámský stát z genocidy páchané na jezídech, křesťanech a šíitských muslimech. Teroristická organizace, která okupuje část Iráku a Sýrie, se podle Kerryho dopouští genocidy svou „samozvaností, ideologií i činy”.

Foto: Neil Hall, Reuters

Americký ministr zahraničí John Kerry

Článek

„Islámský stát je odpovědný za genocidu páchanou na územích, která ovládá. (Dopouští se jí) na jezídech, křesťanech a šíitech,” prohlásil Kerry.

IS je podle šéfa americké diplomacie odpovědný za zločiny proti lidskosti a za etnické čistky. Washington pro toto tvrzení podle Kerryho shromáždil dostatek důkazů z mnoha různých zdrojů.

Vraždy mužů a zotročování žen

Například v roce 2014 IS podle amerického ministra zahraničí plenil jezídské vesnice, muže vraždil, ženy jeho bojovníci unášeli a dělali z nich sexuální otrokyně.

„Prodávali je v aukcích a znásilňovali je, kdy se jim zlíbilo. Vyhlazovali celé komunity, v nichž lidé žili po nespočet generací. Popravovali křesťany čistě pro jejich víru a zotročovali i křesťanské ženy a děti. Je jasné, že by (islamisté) tyto lidi bez naší intervence zavraždili,“ konstatoval americký ministr zahraničí John Kerry.

Sněmovna hlasovala jednomyslně

Spojené státy pojem genocida užívají výjimečně, jen při skutečně nelidských a hromadných masakrech obyvatelstva. Naposledy označil Washington jako genocidu krvavé násilnosti v súdánském Dárfúru, které propukly v roce 2003 a de facto trvají dodnes.

Podle informací Spojených národů si konflikt v Dárfúr vyžádal více než 400 000 životů, své domovy muselo navíc ve strachu o holý život opustit víc než 2,7 miliónu lidí. Na 350 000 lidí uprchlo ze země do sousedního Čadu.

Nynější označení brutalit páchaných Islámským státem jakožto genocidu označila i americká Sněmovna reprezentantů. Hlasovala jednomyslně.

Reklama

Související články

Umar Čečenec je po smrti, potvrdili Američané

Dva američtí představitelé potvrdili televizi CNN, že vysoce postavený velitel Islámského státu Čečenec abú Umar Šíšání je po smrti. Před deseti dny byl těžce...

Výběr článků

Načítám