Hlavní obsah

Pentagon plánuje nové robotické superzbraně, mají odstrašit Rusko i Čínu

– Washington

Americké ministerstvo obrany plánuje zcela nové generace robotických zbraní, které by měly odstrašit Rusko i stále ambicióznější Čínu. Mají být dokonalejší a „chytřejší“ než stávající, více mají využívat umělé inteligence, informoval list The Washington Post. Plyne to z rozpočtu Pentagonu na fiskální rok 2017.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký ministr obrany Ashton Carter

Článek

V další dekádě by se měly objevit ve výzbroji ještě chytřejší chytré bomby, které budou přesněji zasahovat cíle než současná přesná munice. Zařazeny by měly být do výzbroje i malé paprskomety, ale také hejna malých robotických lodí, které budou sledovat umělé ostrovy budované Čínou. Vypadá to jako science-fiction, ale plyne to z návrhu rozpočtu.

Samořiditelné lodě

Tři miliardy dolarů jsou na pokročilé zbraně, které by mohly odrazit čínský útok na americké námořní síly, další tři miliardy na podmořské systémy a tři miliardy na kooperující robotické zbraně. Na kybernetické a elektronické zbraně využívající umělé inteligence jde 1,7 miliardy a 500 miliónů na cvičení a testování nových zbraní a strategií. Deník připomíná, že nová strategie připomíná přes třicet let starý Reaganův koncept hvězdných válek, ale v moderní podobě.

Už když ministr obrany Ashton Carter obhajoval návrh rozpočtu, řekl podle webu Defenseone, že výdaje na vývoj nových zbraní měly stoupnout o sto miliónů na 71,4 miliardy dolarů.

„Na vodu se vyvíjejí samořiditelné lodě, které mohou spolupracovat při vykonávání všech druhů misí od obrany flotily až po blízký průzkum kolem ostrova, ať už přirozeného nebo umělého, aniž by se námořníci vystavili riziku,“ uvedl Carter. U této zbraně je zcela jasné, že je určena proti Číně, která buduje umělé ostrovy v Jihočínském moři.

„Musíme našim potenciálním nepřátelům ukázat, že pokud zahájí válku, jsme schopni ji vyhrát. V této souvislosti jsou Čína a Rusko našimi hlavními soupeři. Vyvinuli a stále vylepšují vojenské systémy, které nás v určitých oblastech mohou znevýhodnit,“ dodal Carter.

Paprsky místo munice 

Ke střelným zbraním, které spotřebovávají nákladnou munici, se hledají levnější alternativy v podobě zbraní používajících přímou energii a zejména elektromagnetická děla odpalující projektily hypersonickou rychlostí.

Carter chce, aby se tyto projektily mohly odpalovat z “každého pětipalcového děla na přídi každého torpédoborce a také ze stovek armádních samohybných houfnic Paladin“.

„Chytřejší” chytré bomby by neměly být už závislé na ovládání na dálku a vyhledávat si cíle samy, přičemž by používaly mikrokamer, jaké jsou v mobilech. Ty se dají instalovat i do bomb menší ráže.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám