Hlavní obsah

Špína republikánských primárek: Trump obvinil Cruze z krádeže hlasů

Novinky, The Washington Post, USA Today
Washington

Americký multimiliardář Donald J. Trump neunesl prohru v primárkách v Iowě. Ve středu ráno ve vzkazu na Twitteru obvinil vítěze Teda Cruze, že mu nelegálně ukradl hlasy. Požaduje proto opakování volebních shromáždění. Spory vyvolala práce Cruzova týmu, který v době primárek v Iowě zveřejnil nepravdivou informaci, že další republikán - Ben Carson z klání odstupuje.

Foto: Mike Blake, Reuters

Donald Trump (vlevo) a senátor Ted Cruz během televizní debaty v Las Vegas

Článek

„Ted Cruz v Iowě nevyhrál, ilegálně to tam ukradl. To je, proč všechna hlasování dopadla tak špatně a proč dostal víc hlasů, než se očekávalo,“ napsal Trump v tweetu, který později smazal navíc s chybou, když místo slova and napsal any. Nová verze už byla bez chyby a bez slova nelegálně, uvedl list The Washington Post.

Trump pak vysvětlil, jak to myslel: „Během hlavního času iowských shromáždění Cruz zveřejnil v e-mailech, že Ben Carson odstupuje z primárek a aby hlasovali pro něj.

Na to si stěžoval i neurochirug Carson, podle kterého Cruz použil „ostudnou taktiku a špinavé politické hry“. „V americké politické kultuře není místo pro takovéto neetické chování,“ řekl Carson v úterý.

Foto: Randall Hill, Reuters

Ben Carson

Cruz přiznal, že měl ve své kampani uvést na pravou míru informaci, kterou sdílel se svými příznivci. Vzešla ze zprávy CNN, že Carson přeruší kampaň v New Hamsphire a poletí v pondělí na Floridu.

Iowský republikánský zákonodárce Steve King, který se podílí na Cruzově kampani zprávu interpretoval na Twitteru tak, že Carson z kampaně odstupuje: „Carson vypadá, že je mimo. Iowané to potřebují vědět před hlasováním. Většina jich půjde ke Cruzovi, doufám.“

Carson se za to pak omluvil.

Takto prý Cruz nezákonně získal podle Turmpa hlasy tisíců voličů. List The Washington Post ale poznamenává, že vzhledem ke klesající podpoře Carsona, která se skoro na konci roku vypařila, těžko mohl email ovlivnit výsledky volebních shromáždění.

Carson navíc paradoxně získal na shromážděních víc hlasů, než mu přisuzovaly průzkumy, osm procent mu zajistilo čtvrté místo.

Přesto Trump požaduje, aby se buď uskutečnily ve státě nové primárky, nebo byly Cruzovy výsledky anulovány.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Symbolem Republikánské strany je slon. Organizace v některých státech však používají orla.

Reklama

Výběr článků

Načítám