Hlavní obsah

USA mění strategii boje s Islámským státem, ničí jeho cisterny s ropou

Washington

Cílem náletů amerického letectva se v pondělí vůbec poprvé staly desítky cisteren s ropou Islámského státu. Podle prvotních informací Pentagonu, na který se odvolává deník The New York Times, čtyři americké stroje A-10 a dva letouny AC-130 na východě Sýrie zničily celkem 116 aut plných ropy.

Foto: Novinky

Americký stroj A-10 thunderbolt přezdívaný tankobijec.

Článek

Nová strategie je výsledkem rozhodnutí Spojených států přitvrdit v boji s Islámským státem, který v pátek zosnoval sérii teroristických útoků v Paříži. Podle informací NYT ale nejde o reakci Washingtonu na teror ve Francii, protože bojová operace byla plánována ještě před tím, než k němu došlo.

Připravit je o zdroj příjmu

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Cíl je jasný - snaha džihádisty připravit o jeden z jejich hlavních zdrojů příjmů. Až do pondělí Spojené státy na kolony cisteren s ropou necílily, aby předešly ztrátám na civilním obyvatelstvu.

Podle informací zpravodajských služeb disponují džihádisté z Islámského státu asi tisícovkou cisteren, v nichž lze převážet ropu.

Jako za druhé světové války

Operace nese název Tidal Wave II., podle operace z druhé světové války, v rámci níž se Spojené státy rozhodly připravit nacistické Německo o zdroj černého zlata likvidací rumunského ropného průmyslu.

Aby Američané zamezili ztrátám na životech civilistů, shodily dva stroje F-15 hodinu před úderem v okolí cisteren arabsky psané letáky, v nichž varovaly řidiče, aby se od nich vzdálili.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám