Hlavní obsah

Sojuz přistál ve stepi, z ISS přivezl tři astronauty

V kazašské stepi v sobotu přistála ruská vesmírná loď Sojuz s třemi kosmonauty na palubě, je mezi nimi první dánský astronaut v kosmu Andreas Mogensen a Rus Gennadij Padalka, který má rekord v délce pobytu ve vesmíru. Na Twitteru o tom informoval americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Padalka na oběžné dráze strávil během pěti letů celkem 879 dní, žádný jiný člověk v kosmu déle nepobýval.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sojuz přistál v kazašské stepiVideo: Reuters

 
Článek

Sojuz dosedl podle plánu v 02:51 SELČ, žádné potíže při přistání nenastaly. Přistávací modul se od Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) oddělil krátce před půlnocí. Na palubě byl vedle Mogensena a Padalky ještě Kazach Ajdyn Ajmbetov.

Na ISS se jejich odletem poněkud uvolnil prostor. Týden tam totiž pobývalo devět lidí, protože minulý pátek na sedm dní přiletěli Mogensen a Ajmbetov a také ruský kosmonaut Sergej Volkov, který na stanici zůstane půl roku.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Nová podsádka orbitální stanice ISS - zleva Američan Scott Kelly a Rusové Michail Kornijenko a Gennadij Padalka

Nyní se posádka stanice zmenšila na šest členů. Vedle Volkova tam zůstávají ruští kosmonauti Michail Kornijenko a Oleg Kononěnko, Američané Scott Kelly a Kjell Lindgren a Japonec Kimija Jui.

Kornijenko a Kelly budou mít v úterý 15. září za sebou už polovinu nepřetržité roční mise. Trvat má 342 dní a jejím cílem je získat další lékařské a psychologické poznatky nezbytné pro přípravu budoucích dlouhodobých vesmírných letů lidských posádek do hlubokého vesmíru.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám