Hlavní obsah

Donald Trump měl na volebním obrázku vojáky v uniformách SS

Washington

Miliardář a republikánský kandidát na prezidenta USA Donald Trump budí ve své zemi nové kontroverze. Poté, co před pár týdny pozurážel přistěhovalce z Latinské Ameriky, použil v kampani fotokoláž s vojáky s insigniemi nacistických SS. Republikánské voliče přesto neodrazuje, naopak.

Foto: Twitter

Trump fotokoláž ze svého účtu záhy stáhl.

Článek

Trump zveřejnil fotokoláž v úterý na svém twitterovém účtu #MakeAmericaGreatAgain, který sledují 3,2 miliónu lidí. Obrázek s jeho tváří, vojáky a americkou vlajkou doplnil výzvou: „Potřebujeme opravdové vedení. Potřebujeme výsledky. Uveďme USA zase do chodu!“

Jak se ale ukázalo, čtveřice vojáků na pochodu ve spodní části fotokoláže nejsou američtí příslušníci, nýbrž vojáci v uniformách SS. Nejedná se však o skutečné příslušníky dobových nacistických SS, ale o figuranty v historických uniformách.

Kritika na sebe nedala dlouho čekat, a tak Trump rychle snímek stáhl. Za chybu podle něj může stážista v jeho volebním týmu, který použil fotografii z jedné historické vojenské rekonstrukce.

U republikánů body neztratil

Trump ohlásil svoji kandidaturu v polovině června a hned vzbudil pohoršení, když ve svém prvním projevu označil Mexičany a další přistěhovalce z Latinské Ameriky za zloděje a násilníky. [celá zpráva]

V očích republikánských voličů mu to ale neublížilo. Podle průzkumu listu USA Today dokonce Trump se 17procentní podporou vede před ostatními kandidáty včetně Jeba Bushe. Paradoxní ale je, že pokud by byl zvolen za kandidáta své strany, proti předpokládané soupeřce z tábora demokratů Hillary Clintonové by měl podle voličů horší šance než šest jiných republikánů, kteří o prezidentské křeslo usilují po jeho boku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám