Hlavní obsah

Počítačový expert ovládl systémy letadla, změnil dokonce směr letu

Právo, roš

Americký počítačový vývojář se dokázal nabourat do systémů dopravního letadla a ovlivnit i směr jeho letu. Vyplývá to z žádosti agenta FBI o vydání zatykače na technika Chrise Robertse z bezpečnostní počítačové firmy One World Labs, informoval server Wired.com.

Foto: Profimedia.cz

Boeing 737 společnosti United Airlines

Článek

Robertse v únoru původně zadrželi poté, co z paluby stroje Boeing 737-800 společnosti United Airlines na lince z Chicaga do newyorského Syracuse odeslal poplašný tweet, že by mohl „hacknout“ systémy letounu. Po přistání ho policie zatkla a vyšetřovatelé zabavili jeho dva laptopy a další jeho elektronické zařízení.

Roberts vypověděl, že během jednoho z předchozích letů úspěšně pronikl do systému palubní zábavy (IFE) a v palubním počítači přepsal kód tahu jednoho z motorů.

To mu umožnilo do něj vyslat příkaz ke zvýšení výkonu, což vedlo ke stoupání. Nestejný tah motorů způsobil vychýlení dráhy stroje do strany. Technik rovněž přiznal, že využil jeden software k ovládnutí palubních systémů, což mu umožnilo například sledovat let přímo z pilotní kabiny.

Nikým neschválené experimentování, jež mohlo ohrozit bezpečnost letu a vyústit do neštěstí s desítkami lidských obětí, teď zřejmě vyjde počítačového experta velmi draho.

Reklama

Výběr článků

Načítám