Hlavní obsah

Ropy a plynu se loni našlo nejméně za 20 let

Nově objevené zásoby ropy a zemního plynu byly loni nejnižší za posledních minimálně 20 let. Podle výzkumné společnosti IHS navíc předběžné údaje naznačují, že objem nalezených zásob ropy a plynu, bez zahrnutí ropy z břidlic a dalších pevninských nalezišť v Severní Americe, činil loni 16 miliard barelů ropného ekvivalentu. Byl tak nejnižší nejméně od roku 1995.

Foto: Henry Romero, Reuters

Na ilustračním snímku rafinérie ropy

Článek

Údaje IHS jsou zatím předběžné a podle listu Financial Times by v případě další revize mohl být loňský rok dokonce nejhorší od roku 1952. Nové rezervy loni zároveň klesly už čtvrtým rokem za sebou, což je nejdelší pokles od roku 1950. Loni přitom nebylo objeveno žádné mimořádně rozsáhlé pole s rezervami většími než 500 miliónů barelů.

U nových polí většinou trvá roky, než se z nich začne těžit. To znamená, že nejnovější údaje nebudou mít zatím okamžitý dopad na trh s ropou. Ovlivní však dodávky po roce 2020.

"Počet nových nálezů a jejich velikost klesá poměrně alarmující rychlostí," komentoval údaje Peter Jackson z IHS. Podle něj to ohrožuje výhled dodávek na trhy v letech 2020 až 2025.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám