Hlavní obsah

Islámský stát napadl twitterový účet Centrálního velení USA

Washington
Aktualizováno

Hackeři Islámského státu (IS) napadli v pondělí twitterový účet Centrálního velení USA (Centcom), které má na starosti operace na Blízkém Východě, v Jižní Asii i v Severní Africe. Napadli i jeho stránky na YouTube a zveřejnili osobní data amerických generálů.

Foto: Handout, Reuters

Twitterový účet Centrálního velení USA poté, co ho napadli hackeři Islámského státu.

Článek

V jednom vzkazu na Twitteru hackeři uvedli: „Američtí vojáci, přicházíme. Hlídejte si záda.“Vzkaz byl podepsán ISIS, což je jedna ze starších zkratek Islámského státu.

V dalším vzkazu stálo. ”ISIS je tady, jsme ve vašem počítači, na každé vojenské základně” a v následujícím „Ve jménu Alláha, nejslitovnějšího a nejmilosrdnějšího kybernetický chalífát pokračuje v kybernetickém džihádu.”

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Změněna byla i ikona, na které se objevila černobílá fotografie muže s šátkem kafíja (palestina).

Získali i data

Zveřejněn byl také seznam jsem velitelů s telefonními čísly  a také prezentace a mapy, což naznačuje, že se hackerům povedlo získat i nějaká data.

Na účtu se objevila pod vzkazem „Síť Pentagonu hacknuta. Čínský scénář” mapa Číny s vyznačením vojenských objektů. Podle agentury Reuters jde o tajné výzvědné snímky z průzkumných letů nad kontinentální Čínou.

Pod textem „Síť Pentagonu hacknuta. Korejský scénář” se objevily snímky vojenských zařízení v Severní Koreji.

Foto: Handout, Reuters

Screenshot twitterového účtu Centrálního velení USA

Twitterový účet Centcom byl po útoku zrušen.

Centcom, který má na starosti operace v Afghánistánu i nálety na oblasti Sýrie a Iráku pod kontrolou IS, připravuje vyjádření, uvedla BBC.

Expert BBC na technologie Dave Lee ale uvádí, že nejde o útok na systémy Centcomu. Jedna ze zveřejněných map byla údajně už dříve k dispozici na stránkách Pentagonu.

Také mluvčí amerického prezident Josh Earnest uvedl, že je velký rozdíl, dojde-li k velkému průlomu a úniku mnoha dat a hacknutím twitterového účtu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám