Hlavní obsah

OSN chce kvůli mučení teroristů stíhat členy Bushovy vlády

– Ženeva/Washington

Spojené národy i organizace na obhajobu lidských práv vyzývají k stíhání lidí podílejících se na brutálních výslechových metodách americké CIA. Reagují tak na zprávu amerického senátního výboru pro zpravodajské služby, která ukázala, že mučení bylo ještě brutálnější, než agentura dřív přiznávala.

Foto: Larry Downing, Reuters

Mučení podezřelých z terorismu bylo podle senátní zprávy mnohem brutálnější, než CIA dosud uváděla.

Článek

Zvláštní zpravodaj OSN pro lidská práva a boj s terorismem Ben Emmerson řekl v Ženevě, že vysocí úředníci vlády George Bushe, kteří plánovali tyto zločiny, jako je waterboarding, musejí být stíháni, stejně jako CIA.

„Podle mezinárodního práva jsou Spojené státy právně zavázány přivést odpovědné před spravedlnost,“ řekl Emmerson.

Ředitel organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch Kenneth Roth prohlásil, že CIA jednala zločinně a nemůže to být nikdy oprávněno: „Dokud tento důležitý proces odhalující pravdu nepovede ke stíhání (odpovědných) představitelů, mučení zůstane možnou politickou volbou budoucích prezidentů.“

Foto: Luke Macgregor, Reuters

Policista střeží budovu amerického velvyslanectví v Londýně.

Americká unie občanských svobod (ACTU) tvrdí, že ministr spravedlnosti by měl ustavit zvláštního žalobce, který by vedl „nezávislé a kompletní vyšetřování představitelů Bushovy administrativy, kteří vytvořili, schválili, prováděli a tajili program mučení. Jestliže existují dostatečné důkazy o kriminálním jednání, pachatelé by měli být stíháni. V našem systému nemůže být nikdo nad zákonem“. I ACTU zmiňuje povinnost USA vést vyšetřování kvůli mezinárodním závazkům.

Výzvy se objevily navzdory prohlášení amerického prezidenta Baracka Obamy, že by zveřejnění zprávy nemělo vést k vytahování starých argumentů: „Já doufám, že tato zpráva nám pomůže opustit tyto (výslechové) metody, které patří minulosti.“

Nepravděpodobné stíhání

Podle expertů jsou šance na zahájení stíhání členů Bushovy vlády malé, protože ministerstvo spravedlnosti už vedlo dvě vyšetřování kvůli špatnému zacházení se zadrženými a dospělo k závěru, že důkazy nejsou dostačující.

Mučení zavrhl i vlivný republikánský senátor John McCain, podle něhož „jen vzácně poskytlo věrohodné informace“ a že nejpodstatnější informace při honu na Usámu bin Ládina byly získány konvenčními výslechovými metodami. Chálid Šajch Muhammad, který útoky naplánoval a byl 183krát podroben waterboardingu, řekl, že si občas vymýšlel, aby vyslýchající uspokojil.

Kvůli zveřejnění zprávy byla zvýšena bezpečnostní opatření u amerických velvyslanectví ve světě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám