Hlavní obsah

Za lidská práva boxujete nad svou váhu, chválil Biden Česko

• Aktualizováno
Právo, Karolína Brožová, Washington

Schůzka s viceprezidentem Spojených států Joem Bidenem potvrdila dobré vztahy obou zemí, prohlásil premiér Bohuslav Sobotka po úterním setkání ve Washingtonu. Biden podle něj ocenil nasazení českých vojáků v Afghánistánu i aktivitu České republiky v oblasti lidských práv.

Foto: ČR vlády Úřadu komunikace Odbor, ČTK

Premiér Bohuslav Sobotka (vpravo) se setkal ve Washingtonu s americkým viceprezidentem Joem Bidenem.

Článek

„Jednání proběhlo ve velmi přátelské atmosféře a potvrdilo dobré vztahy mezi Českou republikou a Spojenými státy. Z původně plánované půlhodiny se jednání protáhlo až na hodinu a čtvrt,“ uvedl Sobotka. Měl podle svých slov možnost projednat s Bidenem všechna témata, která si pro něj přichystal.

Jedním z nich byla energetická bezpečnost. „Shodli jsme se na tom, že je velmi důležité, aby Evropa vybudovala jednotný energetický trh včetně trhu s plynem,“ dodal Sobotka. S Bidenem se prý shodl na tom, že pro Evropu bude výhodné, aby zdroje energií diverzifikovala a nebyla závislá na Rusku.

Otevření energetických zdrojů 

V případě energetické spolupráce premiér Bidenovi doporučil, aby Spojené státy evropským partnerům více otevřely své zdroje energie. „Požádal jsem pana Bidena, aby Spojené státy rozšířily možnost vývozu plynu. Ve Spojených státech roste těžba ropy a plynu a já jsem přesvědčen, a není to jen názor České republiky, ale i dalších členských zemí, že by Spojené státy měly uvolnit export plynu a ropy na evropský trh. Vedlo by to ke snížení ceny a posílení energetické bezpečnosti,“ uvedl premiér.

Oba politici probírali také otázky obrany a bezpečnosti a dotkli se situace na Ukrajině. „Pokud jde o otázku spolupráce v oblasti obrany a bezpečnosti, pan viceprezident Biden ocenil úsilí české vlády zvýšit výdaje na obranu,“ pochlubil se premiér.

Ocenil působení v Afghánistánu

„Jsem také velmi rád, že pan viceprezident ocenil roli České republiky v Sýrii, kde naše ambasáda zastupuje v této kritické situaci zájmy Spojených států. Biden ocenil rozhodnutí české vlády a českého parlamentu prodloužit působení našich jednotek v Afghánistánu s tím, že bude zachován ten stávající počet vojáků, kteří v Afghánistánu působí,“ dodal premiér.

Americkou stranu pak jistě potěšilo i Sobotkovo ujištění, že Česká republika chce nadále využívat jaderné zdroje k výrobě elektrické energie. USA totiž už v minulosti projevily zájem o tendr na dostavbu elektrárny Temelín.

O případné spolupráci v této věci a vývozu amerického plynu jednal Sobotka v úterý v podvečer s ministrem pro energetiku Ernestem Monizem. „K těm prvním exportům z hlediska zkapalněného plynu by mohlo dojít na přelomu roku 2015 a 2016,“ řekl po schůzce Sobotka.

Aktivita Česka v oblasti ochrany lidských práv

„Schůzka byla velmi prospěšná a jen potvrdila vysokou kvalitu vztahů mezi Českou republikou a Spojenými státy. Nemuseli jsme se o ničem vzájemně ujišťovat, seděli jsme u jednoho stolu jako spojenci a jen jsme hovořili o tom, jak naše spojenectví ještě posílit,“ dodal předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD).

Podle některých analytiků Američany v poslední době znejistěly některé zpochybňující komentáře českých představitelů k otázkám ochrany lidských práv ve světě a odkazu prvního českého prezidenta Václava Havla.

Biden ale podle Sobotky aktivitu Česka v této sféře pochválil. Česká republika podle viceprezidenta v otázce ochrany lidských práv „boxuje nad svoji váhu“, informoval Sobotka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám