Hlavní obsah

Sejmul bin Ládina, teď vystoupil z anonymity

– New York/Londýn • Aktualizováno

Totožnost příslušníka amerických speciálních jednotek SEAL, který zastřelil Usámu bin Ládina, zveřejnila světová média. Jméno Rob O’Neill se objevilo na blogu věnovaném speciálním operacím poté, co televize Fox News avizovala, že muž, který zabil šéfa al-Káidy, se rozhodl vystoupit z anonymity a o akci promluví 11. a 12. listopadu.

Foto: www.dailymail.co.uk

Rob O’Neill

Článek

To, že je osmatřicetiletý Rob O’Neill, člen speciálních jednotek, který 2. května třemi střelami zasáhl v pákistánském Abbottabádu bin Ládina, listu Daily Mail potvrdil jeho otec Tom O’Neill: „Lidé se nás ptají, zda se obáváme, že přijde Islámský stát, aby nás dostal, když Rob vystoupí na veřejnost. Já jim říkám, že namalujeme na naše vchodové dveře velký terč a řekneme – přijďte a dostaňte nás.“

Jeho jméno bylo zveřejněno den poté, co šéf speciálních jednotek amerického námořnictva viceadmirál Brian Losey varoval příslušníky SEAL ohledně porušení slibu mlčenlivosti, který je zavazuje nemluvit o akcích, v nichž působili, napsal list The Independent. Měli by zůstat profesionály a nehledat slávu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Útok na bin Ládina jeho sousedé natočili na mobilVideo: Reuters

Rob O’Neill je teprve druhým z 23členného komanda, který odhalil svou totožnost. Rozhodl se promluvit, protože přišel o některé výhody, když opustil SEAL Team Six po 16 letech a nezůstal u nich dvacet let, jak se zavázal.

O’Neill přitom patřil k elitě jednotek SEAL, během šestnáctileté služby se účastnil 400 bojových misí a byl 52krát vyznamenán. Mezi jiným dostal dvě stříbrné a dvě bronzové hvězdy za chrabrost.

Fox News už dříve s O’Neillem udělala rozhovor, ve kterém akci popsal, tehdy ale ještě neuvedla jeho jméno. Jeho identitu úřady tajily kvůli jeho vlastní bezpečnosti, neboť se obávaly, že by mohl být zastřelen teroristy, kteří budou chtít pomstít bin Ládinovu smrt.

Otec také upřesnil důvody, proč se dal syn k SEAL. Zatímco hrdina loni časopisu Esquire řekl, že do námořnictva vstoupil v devatenácti letech, protože ho opustila přítelkyně, jeho otec uvedl: „Šli jsem na lov a kamarád se ptal, jestli s sebou může vzít kluka, který je u SEAL. Čekali jsme někoho, kdo bude mít dva metry a zvedne holýma rukama dům, ale byl to úplně normální kluk. A Rob řekl, že když tento kluk může být u SEAL, tak on taky.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám