Hlavní obsah

Konzervativní republikán přelstil své voliče. Předstíral, že je černoch

Novinky, rei
Houston

Vášnivou debatu vyvolal v Texasu konzervativní republikán bílé pleti Dave Wilson. V kampani do místních voleb před povětšinou demokratickými voliči tmavé pleti předstíral, že je černoch. S taktikou uspěl a lidé ho minulý týden těsnou většinou zvolili do dozorčí rady správy škol Houston Community College.

Foto: DaveWilsonForMayor

Dave Wilson

Článek

„Pořád jsem tvrdil, že je to přestřelené. Neočekával jsem, že zvítězím. Nikdo nemůže být víc šokován než já,“ tvrdí Wilson, který dříve neuspěl ve volbách na starostu Houstonu.

Jeho protikandidát Bruce Austin, který po porážce o pouhých 26 hlasů dozorčí radu opouští po 24 letech, označil Wilsonovu kampaň za „nechutnou“.

Na letácích měl samé Afroameričany

Wilson se snažil naklonit si převážně demokratické voliče tmavé pleti předstíráním, že je jedním z nich. Na letáky distribuované do domácností dal vytisknout obrázek se skupinou usmívajících se Afroameričanů, jejichž fotografie byly postahovány z internetu. Snímek doprovázela výzva: „Prosíme, volte našeho přítele a souseda Davea Wilsona.“

Wilson současně podtrhoval, že ho podpořil Ron Wilson. Toho lidé sice znají jako senátora, jenže v tomto případě se jednalo o Wilsonova bratrance z Iowy. To sice Wilson v tiskových materiálech přiznával, ale jen docela malým písmem.

„Je to dobrý bratranec. Hráli jsme spolu na střední škole basketbal a on mě podpořil,“ uvedl k tomu po zvolení Wilson.

Kritiky pak odmítl slovy: „Vždycky, když politik mluví, tak klame voliče.“

Reklama

Výběr článků

Načítám