Hlavní obsah

Žádný ostrov odpadků velký jako Texas v Pacifiku neexistuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrov tvořený toxickým odpadem velký jako americký stát Texas v Tichém oceánu neexistuje. Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA) uvedl, že jeho informace o odpadcích v Pacifiku byly špatně interpretovány. Chybnou zprávu přitom zveřejnila veškerá světová média. Odpadky netvoří ostrov a velká část se jich už potopila.

Foto: NOAA

Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA) zveřejnil mapu oblasti, kde se nacházejí odpadky, později uvedl, že nejde o ostrov.

Článek

V úterý vyšla ve světových agenturách zpráva, že k pobřeží USA míří nepředstavitelně velká hora odpadků, které se do moře dostaly po tsunami v roce 2011 v Japonsku.

NOAA dokonce vydala mapu, která ukazuje, kde přesně se umělý a nežádoucí ostrov nachází. Právě z ní agentury vyvodily, že vyznačeným bodem v moři je ostrov, který pluje k USA. Jde však pouze o oblast, kde se nachází zvýšené množství odpadků.

Americká média pojala zprávu velkolepě, informovala o toxické příšeře, která zasáhne americké pobřeží. Fox News například mluvila o toxickém monstru. V hromadě harampádí jsou lodě, elektrické spotřebiče, prostě vše, co vlna spláchla do moře.

O velkém ostrově odpadu informovaly i Novinky. [celá zpráva]

Z letadla by nebylo nic vidět

NOAA se proti ostrovu velkému jako Texas ohradila. Do moře se sice po katastrofě v Japonsku dostalo pět miliónů tun odpadu, sedmdesát procent se ho ale už potopilo. „V tuto chvíli, tři roky po zemětřesení, jsou odpadky rozprostřeny tak, že kdybyste nad místem letěli letadlem, tak je ani neuvidíte,“ uvedla NOAA.

Velká část tohoto odpadu už na americkém pobřeží přistála v minulých měsících. Některé kusy trosek dorazily na opačnou stranu oceánu již před lety. Například u pobřeží Kanady se objevily trosky a vraky japonských rybářských lodí už v zimě roku 2011.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám