Hlavní obsah

Mexické řidiče autobusů vraždí mstitelka sexuálního násilí

Mexiko

Mexická policie pátrá po pachatelce dvou vražd řidičů autobusů ve městě Ciudad Juaréz na severu země. Policisté prověřují podezření, že za vraždami stojí žena, která chce pomstít sexuální násilí páchané na ženách v autobusech, uvedl v úterý zpravodajský server BBC.

Foto: Henry Romero, Reuters

Mexická policie

Článek

Vraždy se staly dva po sobě následující večery minulý týden. Svědci obou případů podle mexického deníku El Diario de Juaréz popsali, že do městského autobusu nastoupila na různých místech města žena ve věku okolo 50 let, vytáhla pistoli a zastřelila řidiče, načež z místa uprchla.

Médiím pak zaslala prohlášení osoba označující se jako "Diana la Cazadora" (Lovkyně Diana). Vraždy jsou prý pomstou za to, že řidiči autobusů ve večerních hodinách často sexuálně obtěžují ženy, které se nejsou schopny bránit. "Já i jiné ženy jsme trpěly... ale nemůžeme mlčet," napsala "lovkyně".

Ciudad Juaréz u hranice s USA patří kvůli kriminalitě spojené s pouličními gangy a drogovými pašeráky k nejnebezpečnějším místům světa, v posledních letech tu policejní statistiky uváděly několik tisíc vražd ročně.

Podle policie však současné vraždy řidičů autobusů nasvědčují tomu, že jde skutečně o výjimečné případy - oběti nebyly oloupeny ani se zjevně nestaly terčem odvety gangů. Navíc vzkazy od "Diany" prý obsahovaly veřejně neznámé podrobnosti o vraždách, z čehož lze soudit, že za nimi skutečně stojí tato mstitelka.

Násilí na ženách zůstává problémem

Policisté se nyní chystají kontrolami zabránit pasažérům v nošení zbraní v autobusech. Tajní agenti mají zase v linkách poblíž míst vražd pátrat po podezřelé ženě.

Násilí na ženách je v Mexiku vážným problémem. Bez ohledu na to, že zastoupení žen ve významných společenských rolích v posledních letech roste, počet obětí sexuálního násilí neklesá. Několik řidičů autobusů bylo v minulosti v Ciudad Juaréz vyšetřováno v souvislosti se zmizením desítek žen, které byly později nalezeny mrtvé. Žádný však nebyl odsouzen, jeden zemřel ve vazbě před vynesením rozsudku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám