Hlavní obsah

Americký soud otevřel Koženému přístup k miliónům za dům

– New York • Aktualizováno

Nejvyšší soud amerického státu New York minulý týden z procedurálních důvodů zamítl nárok harvardských fondů na finanční prostředky Viktora Koženého získané z prodeje luxusní americké chaty. Dočasný příkaz blokující Koženému přístup k penězům stáhl. Oznámil to bahamský server Tribune 242. Podle likvidátora harvardských fondů ale Kožený nemůže s 22 milióny dolarů (440 milióny korun) disponovat kvůli podanému odvolání.

Článek

Rozhodnutí soudu není pravomocné, protože česká strana se odvolala. "Kožený s penězi nemůže nakládat, protože jsme podali odvolání, které bylo přijato," řekl ve čtvrtek likvidátor HPH Zdeněk Častorál.

Harvardský průmyslový holding (HPH) se u newyorského soudu domáhal výnosu z prodeje luxusní horské chaty v Aspenu ve státě Colorado, kterou prostřednictvím společnosti Landlocked Shipping Company vlastnila matka Koženého. Americká justice nechala peníze zadržet kvůli podezření, že se finančník dopustil podvodu a korupce při pokusu o privatizaci ropy v Ázerbájdžánu.

Američané loni na konci března definitivně neuspěli se žádostí o vydání Koženého z Baham. Mimo jiné to znamenalo, že by tamní soud musel uvolnit zadržené peníze. Spojené státy proto informovaly české úřady, že mohou na peníze vznést nárok. Prostředků se pak začal domáhat likvidátor HPH Zdeněk Častorál zastupující poškozené akcionáře privatizačních fondů Koženého.

Newyorský soud vydal loni v červnu dočasný příkaz, který znemožňoval s penězi disponovat. Minulý pátek ale podle Tribune 242 soudkyně nejvyššího soudu Ellen Coinová shledala žádost české strany jako procedurálně nedostatečnou a nárok odmítla. Otázka, zda mohou peníze z prodeje aspenské chaty posloužit ke krytí ztrát poškozených akcionářů, je tudíž podle Coinové jen "akademická".

Spor o vlastníka domu 

Majitelem chaty v Aspenu je formálně společnost Landlocked Shipping Company matky Koženého Jitky Chvatíkové. Právníci Koženého uvádějí, že chata i prostředky z jejího prodeje byly vždy výhradně jejím majetkem. Matka Koženého si prý dům koupila v roce 1997 za 19,75 miliónu dolarů. V roce 2005 pak nemovitost našla nového kupce za 22 miliónů dolarů. HPH ale ve svém podání k newyorskému soudu označil takové tvrzení za podvodné. I americké úřady tvrdily, že mají dostatek důkazů o tom, že Kožený vystupoval před jinými lidmi jako majitel aspenské nemovitosti. Na finančníka podle nich byly napsány i účty na vodu a energie do chaty.

V červenci 2010 rozhodl Městský soud v Praze, že Kožený a jeho bývalý kolega Boris Vostrý mají jít za miliardové podvody každý na deset let do vězení, loni odvolací soud trest Koženému potvrdil a Vostrému o rok snížil. Kožený má také zaplatit škodu zhruba 8,3 miliardy a úroky, Vostrý přes 2,2 miliardy a úroky. Česká justice požádala bahamské úřady o vydání Koženého.

Kožený má irské občanství a žije na Bahamách. Stíhán je i v USA, kde je obviněn mimo jiné za úplatky spojené s privatizací v Ázerbájdžánu.

Reklama

Výběr článků

Načítám