Hlavní obsah

Nemocné ženě odmítli provést interrupci, přestože její plod nemá mozek

San Salvador

Salvadorský Nejvyšší soud odmítl umožnit interrupci těhotné vážně nemocné 22leté ženě. Její plod je těžce poškozen, nevyvíjí se mu mozek ani lebka, a prakticky nemá šanci přežít. Těhotenství přitom ohrožuje život ženy. Její identita nebyla zveřejněna a je označována jen jako Beatriz, uvedla BBC.

Foto: Profimedia.cz

Ženy v San Salvadoru protestují před Nejvyšším soudem kvůli tomu, že nemocné těhotné s poškozeným plodem odmítají povolit interrupci.

Článek

Mladé ženě kvůli nemoci selhávají ledviny a její plod podle lékařů nemá velkou část, nebo dokonce celý mozek.

Rozhodnutí Beatriz o ukončení těhotenství podpořili lékaři, ministerstvo zdravotnictví i nejrůznější hnutí na ochranu lidských práv. Soudci nejvyššího soudu ale poměrem čtyři ku jedné její žádost ve středu odmítli.

"Tento soud rozhodl, že práva matky nemohou mít přednost před právy nenarozeného dítěte. Interrupce nemůže být povolena, protože by to bylo v rozporu s ústavou, která zaručuje ochranu od momentu početí," odůvodnili soudci verdikt. Lékařům zároveň nařídili, aby zdraví ženy sledovali a poskytli jí nejlepší možnou léčbu.

Ve středoamerickém katolickém Salvadoru jsou interrupce zcela zakázány. Ústava uvádí, že lidský život musí být chráněn již "od okamžiku početí".

Zdravotní stav dvaadvacetileté ženy je velmi vážný. Má systémový lupus erythematodes, což je autoimunitní onemocnění, které se projevuje zarudnutím kůže a horečkami, ale postihuje i srdce, plíce a klouby, nebo jako v případě Beatriz ledviny, které jí selhávají. Ženám s touto nemocí se nedoporučuje těhotenství, které zhoršuje jejich stav, navíc plod bývá často poškozen.

Lékařské testy prokázaly, že 26 týdnů starý plod trpí takzvanou anencefalií, kdy nedochází k vývinu kostí lebky a mozku. Většina dětí s touto vadou zemře ještě před narozením, nebo těsně po něm.

Anketa

Souhlasíte s naprostým zákazem interrupcí, i když je ohrožen život ženy nebo je plod poškozen?
Ano
2,1 %
Ne
97,9 %
Celkem hlasovalo 40815 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám