Hlavní obsah

Američanům vyrobí pistoli domácí tiskárna, zbraň už otestovali

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká firma Defense Distributed minulý víkend úspěšně otestovala první pistoli na světě vyrobenou s pomocí 3D tiskárny. Společnost doufá, že se zbraň pojmenovaná Osvoboditel dočká široké odezvy. V 3D tiskárnách vidí obchodníci budoucnost, mezinárodní řetězec Staples je začne prodávat příští měsíc. Plán k výrobě pistole si pak uživatelé stáhnou z webových stránek Defense Distributed.

BEZ KOMENTÁŘE: Takhle vypadá zbraň vytištěná na 3D tiskárněVideo: Defense Distributed

 
Článek

„Vím, že tento nástroj může být použit ke způsobení újmy lidem, vždyť je to pistole. Nemyslím si ale, že to je důvod, proč přestat a neposlat ji do světa,“ řekl BBC šéf firmy, 25letý student práv na Texaské univerzitě Cody Wilson.

Pistoli, kterou firma vyvíjela rok, úspěšně Wilson otestoval v sobotu na střelnici v texaském Austinu.

Tiskárnu koupil z druhé ruky

Jednotlivé díly zbraně vytiskli na tiskárně zakoupené v internetové aukci za 8000 dolarů (zhruba 157 000 korun). Pistole je z plastu, až na kohoutek, který je kovový.

Společnost Defense Distributed na svých webových stránkách uvádí, že jejím cílem je zajistit veřejnosti přístup ke zbraním, jak jim to zaručuje ústava Spojených států. Hovoří v tom smyslu o veřejném zájmu.

3D tiskárna dokáže vyrobit část funkční puškyVideo: Reuters/Novinky/Defense Distributed

Firma má k výrobě pistole povolení amerických úřadů. Donna Sellersová ze státní agentury pro kontrolu alkoholických a tabákových výrobků, zbraní a výbušnin (ATF) řekla BBC, že pokud se nejedná o automatickou útočnou pušku, je výroba zbraně legální.

Osvoboditel pro celý svět

Wilson však sní o celosvětovém rozšíření Osvoboditele. „Poptávka po zbraních prostě je. Po celém světě existují státy, které tvrdí, že nemůžete vlastnit zbraň, ale to už není pravda. Vidím svět, kde vám technologie umožňují dostat to, co chcete. Tohle už nezáleží na politických aktérech,“ řekl.

V 3D tiskárnách spatřují mnozí budoucnost výroby. Technologie umožňuje vyrábět předměty postupným vrstvením materiálu, většinou plastu. Vývojáři očekávají, že tiskárny zlevní a lidé namísto toho, aby pro zboží chodili do obchodů, si ho budou vyrábět sami. Příslušné údaje, pokyny a parametry si stáhnou z internetu.

Technologie trojrozměrného tisku už byla zneužita kriminálními živly k výrobě čteček kreditních karet, které gangy nastražují na bankomaty, a jejich vývoj se proto snaží monitorovat i policejní složky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám