Hlavní obsah

I ČR nese vinu za program tajných věznic CIA, stojí v nevládní zprávě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washigton/Varšava

Na tajném programu americké Ústřední zpravodajské služby (CIA), který zahrnoval únosy lidí podezřelých z terorismu, jejich tajnou přepravu, zadržovaní a mučení v tajných vězeních po celém světě, se podílelo 54 zemí, včetně České republiky, Polska a dalších evropských států. Uvádí to zpráva, kterou v úterý zveřejnila americká nevládní organizace Open Society Justice Initiative (OSJI).

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Celý program CIA zahájila za vlády George Bushe po teroristických útocích v USA z 11. září 2001. CIA dopravovala podezřelé bez povolení soudu do zemí, kde není mučení zakázané, čehož využívala. Držela je také v tajných věznicích v cizině.

Zpráva nazvaná Globalizace mučení identifikuje totožnost 136 lidí, které CIA zadržovala a dopravila do zahraničí. Líčí i pomoc, kterou jí poskytovalo 54 zemí tím, že umožnily CIA, aby měla na jejich území tajné věznice, nebo umožnily letadlům s podezřelými na palubě, aby přistávaly na jejich letištích a doplňovaly tam palivo.

Do druhé kategorie patří podle OSJI i Česká republika. Podle zprávy Praha umožnila použití svých letišť a svého vzdušného prostoru pro lety CIA. Podle zprávy již "výbor pro lidská práva OSN a další organizace uvedly, že tyto lety zahrnovaly mezipřistání na českých letištích cestou do zemí, kde zadržovaní byli ohroženi mučením či špatným zacházením".

Česká vláda popřela, že by o tom cokoli věděla.
ze zprávy organizace Open Society Justice Initiative

"Výbor pro lidská práva vyzval k vyšetření těchto letů přes česká letiště, ale česká vláda popřela, že by o tom cokoli věděla," píše OSJI. Podle ní není známo, že by se v ČR vyšetřovala její účast na těchto operacích CIA.

O možnosti, že CIA využila i česká letiště, se začalo mluvit na jaře 2005. List The New York Times tehdy napsal, že v létě 2003 odletělo z Prahy do Uzbekistánu nejméně jedno letadlo s lidmi zadržovanými CIA.

Tehdejší ministr vnitra František Bublan v reakci na to prohlásil, že ČR není do převozu vězňů zapojena. O údajných mezipřistáních letadel najatých CIA podle svých vyjádření z dubna 2006 nic nevěděla ani česká ministerstva dopravy, obrany a vnitra, ani organizace Řízení letového provozu či Bezpečnostní informační služba.

Desítky zemí

Podle zprávy byly tajné věznice například v Polsku, Litvě, Rumunsku, Pákistánu, Afghánistánu, Egyptě a Jordánsku. Polská vláda tvrzení o tajné věznici již několik let vyšetřuje. Na seznamu zemí, které CIA při tomto programu pomáhaly, jsou mezi jinými Německo, Španělsko, Portugalsko, Rakousko, Švédsko a Finsko, ale ne Francie, Nizozemsko a Maďarsko. Zpráva jmenuje Gruzii, ale ne Rusko.

Spojeným státům pomáhaly i Libye, Írán a Sýrie. Do Sýrie byla převezena k výslechům řada podezřelých, zatímco Teherán předal do Kábulu krátce po americké invazi do Afghánistánu 15 lidí s plným vědomím toho, že skončí v amerických rukou, tvrdí zpráva.

Podle OSJI "odpovědnost za tato porušování lidských práv nenesou jen USA". Realizace tohoto programu by nebyla možná bez aktivní spolupráce zahraničních vlád. "Tyto vlády musí být také pohnány k odpovědnosti," píše se ve zprávě, která kritizuje fakt, že vlády těchto zemí účinně nevyšetřovaly podíl svých úřadů a představitelů na těchto operacích.

Kanada se jako jediná omluvila oběti ilegálních transferů - nevinnému Maheru Ararovi, který byl nezákonně převezen do Sýrie a tam mučen, uvedla OSJI. Další tři země oběti těchto praktik odškodnily - Švédsko, Austrálie a Británie.

Barack Obama mučení zakázal a nařídil uzavření tajných věznic CIA v zahraničí. Odmítl však výzvy k vyšetření těchto praktik, napsal list The New York Times. Připomněl, že zpravodajský výbor Senátu nedávno dokončil rozsáhlou zprávu o tomto tajném programu CIA. Zpráva však zůstává tajná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám