Hlavní obsah

Matka zabijáka z Newtownu byla posedlá myšlenkou na společenskou apokalypsu

Aktualizováno

Matka mladého Adama Lanzy, kterou v pátek syn zastřelil její zbraní v domě v connecticutském Newtownu, než se vydal vraždit na tamní základní školu, věřila v blížící se konec světa v souvislosti s kolapsem společnosti a ekonomiky. „Byla připravená na nejhorší,“ citoval list Chicago Sun-Times její švagrovou Marshu Lanzaovou.

Foto: Handout, Reuters

Nancy Lanzaová

Článek

„Když jsme ji naposledy navštívili, mluvila o přípravě. Říkala: ‘Jste připraveni na to, co by se mohlo stát, až se zhroutí ekonomika?’,“ popsala obavy Nancy Lanzaové příbuzná. Upřesnila, že švagrová mluvila o přípravě podle výzvy hnutí survivalistů, kteří jednotlivce nabádají, aby se připravili na ekonomický a sociální kolaps. Následovníci si mají opatřit zbraně a nastřádat jídlo.

„Myslím, že zbraně měla k sebeobraně, protože žila sama,“ upozornila Marsha Lanzaová.

Foto: ČTK

Adam Lanza na snímku z roku 2005

Dvaapadesátiletá Lanzaová vlastnila pět zbraní. Tři z nich použil její 20letý syn, o němž si údajně matka týden před činem postěžovala známé, že ho „ztrácí“, protože je v takovém „rozpoložení mysli“, že „má potíže s ním navázat kontakt“. Mladý Lanza nejprve zastřelil doma matku, když ještě spala, a pak postřílel prvňáčky a jejich učitele na základní škole, kde matka dříve pracovala jako dobrovolnice.

Foto: Novinky.cz, Reuters

Spekuluje se, že „velice stydlivý“ a tichý Lanza měl Aspergerův syndrom, což je lehká forma autismu. Ve škole vypálil stovky ran, uvedla policie. Má se za to, že rozvedená matka syna učila střílet. O motivu mladíkova činu se spekuluje. Média upozornila také na možnou souvislost s údajným koncem světa podle mayského kalendáře tento pátek. Není ale známo, zda byl Adam hlásáním různým apokalyptických vizí ovlivněn.

Podle serveru New York Times je také možné, že se vyšetřovatelům nepodaří dostat data z pevného disku Lanzaova počítače. Reportérům to řekl jeden policejní zdroj.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám