Hlavní obsah

Po Obamovi byl pojmenován dinosaurus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Po americkém prezidentovi Baracku Obamovi byl pojmenován nový druh dinosaura. Podle vědců z Yaleovy univerzity vděčí prezident za vstup přírodovědeckých publikací pod jménem Obamadon gracilis svému úsměvu a tvaru zubů.

Foto: Reuters

Obamadon byl pojmenován dinosaurus. Na obrázku je znázorněn jako modrá ještěrka v popředí.

Článek

Obamovo jméno ponese drobný dinosaurus, který se živil hmyzem. Byl poprvé objeven už v roce 1974 v americkém státě Montana a byl identifikován jako Leptochamops denticulatus. Nyní vědci přišli na to, že jde o chybnou klasifikaci a že jde o zcela nový druh.

Obamadon gracilis je jedním z devíti nových druhů, o kterých v pondělí informovala odborná revue Proceedings of the National Academy of Sciences.

Vědci z Yaleovy univerzity užili výraz Obamadon, což v latině znamená Obamovy zuby, a gracilis, tedy útlý, hubený. "Ta ještěrka měla takové velmi dlouhé a rovné zuby a Obama má také dlouhé, rovné řezáky a ohromný úsměv," řekl agentuře Reuters paleontolog Nick Longrich.

Jako mnoho dalších dinosaurů obamadon vyhynul před 65 miliony let, kdy Zemi zasáhl velký asteroid.

Longrich uvedl, že čekal s pojmenováním nového dinosaura až po prezidentských volbách v listopadu. "Kdyby prohrál a my po něm pojmenovali vyhynulou ještěrku, vypadalo by to, že do něj kopeme, když je na zemi," řekl Longrich.

Romneydon nikdy nepadal v úvahu a Clintondon nezněl dobře, dodal Longrich v narážce na poraženého kandidáta Mitta Romneyho a exprezidenta Billa Clintona.

Obama není první politik, po kterém je pojmenován živočišný druh. Vyhynulý druh lenochoda se jmenuje Megalonyxx jeffersonii podle někdejšího amerického prezidenta Thomase Jeffersona, který byl také amatérským paleontologem a lenochoda zkoumal. V roce 2005 pojmenovali entomologové podle členů bývalé republikánské administrativy tři brouky z čeledi lanýžovníkovití - agathidium bushi, agathidium cheneyi a agathidium rumsfeldi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám