Hlavní obsah

OSN schválila svou první rezoluci proti mrzačení ženských orgánů

New York

Valné shromáždění OSN v pondělí schválilo svou první rezoluci odsuzující mrzačení ženských pohlavních orgánů. Po celém světě se s následky sporných praktik, které zahrnují ženskou obřízku, potýká přibližně 140 miliónů dívek a žen, napsala agentura AFP.

Článek

Praktiky spočívající v mrzačení pohlavních orgánů žen jsou v Evropě, v USA nebo ve dvaceti afrických zemích zakázané. Na takto vysoké úrovni však v OSN nikdy odsouzeny nebyly.

Rezoluce, kterou v pondělí podpořilo více než 110 států včetně padesátky afrických zemí, mimo jiné vyzývá členské státy OSN, aby šířily osvětu o tomto problému.

Ženská obřízka spočívá v odnětí klitorisu a malých stydkých pysků, v krajních případech i části velkých stydkých pysků. Primitivní provedení pomocí hrubých nástrojů má často za následek infekce, někdy i smrt. Smyslem operace, která je považována za prevenci nevěry a přípravu na manželství, je, aby žena nemohla plně prožívat svou sexualitu.

Podle Mezinárodní organizace pro migraci (OIM) mrzačení pohlavních orgánů postihlo až 140 miliónů žen a dívek po celém světě. V posledních letech se praktika kvůli vyšší migraci rozšířila i do západních zemí.

Reklama

Výběr článků

Načítám