Hlavní obsah

Američanka se v Budapešti ani v Praze nevešla do letadla, zemřela v Maďarsku

Budapešť/Praha/New York

Na selhání ledvin zemřela v Maďarsku turistka z amerického New Yorku, která se kvůli své obezitě nemohla dostat na palubu letadla, kterým by odletěla zpět za oceán. Šestapadesátiletá Vilma Solteszová z Bronxu se pokusila nastoupit do letadla celkem třikrát, z toho jednou v Praze. Aerolinky ji pokaždé z letu vykázaly s odůvodněním, že je příliš obézní.

Foto: Profimedia.cz

Američanku vážící 193 kilogramů nedostaly do svého letadla Delta, KLM ani Lufthansa.

Článek

“Chtěla se jen dostat domů k lékařské péči, kterou potřebovala,” řekl manžel zemřelé ženy Janos Soltesz, který se stejně jako ona v Maďarsku narodil. Čerstvý vdovec hodlá letecké společnosti KLM a Delta Airlines žalovat o milióny dolarů.

Kvůli nemoci vážila 193 kilogramů

O případu, který se odehrál v polovině října, informoval v pondělí americký list The New York Post. Solteszová trpěla kombinací onemocnění ledvin a diabetu, kvůli čemuž rychle nabírala na váze. Vážila 193 kilogramů a kvůli amputované levé noze byla upoutána na invalidní vozík. Do Maďarska přicestovala s manželem 17. září, aby strávili každoroční dovolenou na své chatě na venkově. Zpáteční letenku měli zarezervovanou na 15. říjen u společnosti Delta Airlines. Protože cestovní kancelář věděla, že žena je zavalitější postavy, koupila pro ni dvě místa v letadle. Soltezsová chtěla v USA pokračovat v terapii, kterou podstupovala již několik let.

Žil jsem s ní 33 let, jsem teď velmi opuštěný.
vdovec Janos Soltesz

Let zajišťovala společnost KLM, která patří stejně jako Delta nebo ČSA do aliance Sky Team. Její zástupci manželům, kteří už byli na palubě letadla, sdělili, že Soltezsová je příliš obézní, a protože ji nelze během letu náležitě zabezpečit, musí stroj opustit. “Pokusili se ji nacpat do zadní části letadla, ale neměli prodloužený bezpečnostní pás, takže nemohla být připoutaná,” řekl listu 56letý Soltesz. Palubní personál jim měl také říci, že sedadla by ženu nemusela unést.

“Přes veškerou snahu pracovníků KLM nebylo fyzicky možné, abychom paní přepravili domů,” komentovala případ mluvčí aerolinek Ellen Van Ginkelová.

Nepomohl ani převoz do Prahy

Následoval pokus o náhradní řešení, který spočíval v přepravení Solteszové autobusem do Prahy, odkud měla odletět do New Yorku na palubě letadla Delty, které mělo k dispozici místo pro hendikepované pasažéry. Nejdříve ovšem pár strávil pět hodin na budapešťském letišti. “Toto zásadním způsobem přispělo k její smrti,” řekl právník rodiny Holly Ostrov Ronai. “Dostali ji do Prahy, takže měli povinnost ji dostat také domů,” doplnil.

V Praze se pár dozvěděl, že plastový vozík, kterým by ženu dostali na palubu, by nevydržel její hmotnost. “Poté, co dopravce v Budapešti nebyl schopen umístit paní Solteszovou na palubu svého stroje, a přes veškerou dobře míněnou snahu personálu Delty v Praze, ani my jsme nebyli schopní jí poskytnout místo v našem letadle,” prohlásil mluvčí Delty Russel Cason.

Manželé tedy z Prahy odcestovali zpět na svou maďarskou chatu. Jejich cestovní kancelář v New Yorku jim pak zajistila let na 22. října z Budapešti přes Frankfurt nad Mohanem se společností Lufthansa. Problémy ale přišly i tentokrát.

Ani hasiči neuspěli

Na palubě letadla se Solteszovou pokoušeli dokonce i hasiči dostat z vozíku na trojsedadlo, které měla rezervované. Ani jim se to ovšem nepodařilo. Kapitán letu po 30 minutách marného snažení nařídil, aby všichni letadlo opustili. “Měli jsme na palubě 140 pasažérů, kteří potřebovali stihnout navazující spoje,” řekl mluvčí Lufthansy Nils Haupt.

Následoval další návrat na chatu, přičemž zdravotní stav Solteszové se prudce zhoršoval.

“Nevěřila maďarským lékařům, nevěřila, že by pochopili její zdlouhavý případ. Byla velmi nemocná, ale nedůvěřovala zdravotnictví někdejší komunistické země,” uvedl Soltesz, který našel svou ženu bez známek života dva dny po posledním přesunu na chatu.

“Žil jsem s ní 33 let, jsem teď velmi opuštěný,” dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám