Hlavní obsah

Elitní mariňáci pomáhali s vývojem videohry, viní je z vyzrazení tajemství

– Washington
Novinky, rei

Americká armáda potrestala sedm příslušníků elitních komand námořní pěchoty SEAL. Podle velení se dopustili vyzrazení vojenského tajemství, když souhlasili s rolí konzultantů při vývoji nové videohry Medal of Honor: Warfighter (Medaile cti: Válečník). Informoval a o tom agentura AP.

Foto: Medal of Honor Warfighter

Snímek ze hry, která přišla americkým armádním specialistům draho.

Článek

„Odklon od daných předpisů, které určují, kdo jsme a co jako členové námořnictva Spojených států děláme, netolerujeme,“ prohlásil zástupce velitele pro speciální námořní operace kontradmirál Garry Bonelli.

Vojáci, mezi nimiž je údajně i člen jednotky, která v květnu 2011 zabila teroristu Usámu bin Ládina, byli pokáráni a dva měsíce budou dostávat jen poloviční plat. Dva z nich jsou vyšší důstojníci.

Byli potrestáni za porušení služební povinnosti a příkazů, vyzrazení utajovaného materiálu a zneužití velitelského vybavení.

Čtyři další členové SEAL jsou v souvislosti s případem vyšetřováni.

Videohra, na jejímž vývoji vojáci spolupracovali, neoživuje úder proti bin Ládinovi, ale vychází z jiných skutečných zásahů SEAL. Na skutečnost, že při vývoji spolupracovali bývalí i současní příslušníci elitních komand, upozornila sama firmy Electronic Arts.

Reklama

Výběr článků

Načítám