Hlavní obsah

Marsovské vozítko Curiosity poprvé použilo laser

Novinky,

Vozítko Curiosity, které je na počátku své mise na Marsu, poprvé použilo nejvýkonnější laser, který byl uplatněn mimo planetu Zemi. Pomocí laseru zjistil složení asi sedmicentimetrového kamene ležícího 2,5 metru od vozítka.

BEZ KOMENTÁŘE: Marsovské vozítko Curiosity poprvé použilo laser

 
Článek

Americko-francouzský laser ChemCam je používán právě pro zjišťování složení hornin. Má napomoci lépe poznat geologii Marsu a zjistit, zda na Rudé planetě někdy byly vhodné podmínky pro život.

Foto: NASA

Složený záběr z laseru ChemCam

Kámen, který dostal název Coronation a dříve byl označovaný jako N165, nemá žádnou hodnotu pro výzkum, laser na něm byl jen testován. Přesto je jeden z tvůrců laserové chemické laboratoře Roger Wiens spokojen: "Získali jsme široké spektrum složení kamene Coronation. Když jsme s naším týmem sledovali výsledky, bylo to vzrušující. Po osmi letech tvrdé práce na vývoji zařízení přišel čas odměny."

Foto: NASA

Detail kamene N165 i s částí vozítka

ChemCam vyslala během deseti sekund 30 výbojů v infračerveném spektru. Každý trval asi pět miliardtin sekundy, přičemž měl výkon přes milión Wattů.

Foto: NASA

Záběr kamene N165

Naostro bude laser použit poprvé při testu bazaltové desky, ze které při přistání odfoukly raketové motory prach a odhalily ji.

Reklama

Výběr článků

Načítám