Hlavní obsah

V USA mají prvního generála, který se otevřeně hlásí k homosexualitě

– New York

Devětačtyřicetiletá Tammy Smithová byla v pátek při ceremoniálu na národním hřbitově v Arlingtonu povýšena do hodnosti brigádního generála. Současně se přihlásila ke své homosexuální orientaci, slavnosti se totiž účastnila i její partnerka, s níž žije deset let.

Foto: AFP, Profimedia.cz

Tammy Smithová byla povýšena na generála.

Článek

Armáda dovolila vojákům se otevřené hlásit ke své sexuální orientaci až letos. Do té doby mohli sice homosexuálové v armádě sloužit, ale platilo pravidlo: Na nic se neptej, nic neříkej. Vojáci nesměli o své orientaci mluvit, jinak jim hrozilo propuštění.

Sama Smithová se nyní k odlišné sexuální orientaci přiznala. Uvedla, že na práci to nemá žádný vliv. "Je to irelevantní, důležité je dodržování hodnot, které armáda má," řekla. Minulý rok se ještě v utajení listu Stars and Stripes přiznala, že svou orientaci skrývá, ale bylo by pro ni úlevou, kdyby to činit nemusela a přitom by nebyla v ohrožení, že bude propuštěna.

Smithová je v armádě už 26 let, zúčastnila se misí v Afghánistánu, Panamě a v Kostarice. Se svou partnerkou Tracy Hepnerovou žije už deset let. Před rokem uzavřely registrované partnerství.

"Myslím, že je důležité vyzdvihnout, když je někdo první, protože ti další už pak první nebudou," řekla deníku The New York Times Sue Fultonová, která zastupuje gaye a lesby v armádě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám