Hlavní obsah

Modul Drak splnil úkol a dopadl do Tichého oceánu

Aktualizováno

Modul Dragon (Drak), patřící soukromé společnosti SpaceX, přistál ve čtvrtek odpoledne SELČ u Kalifornie v Tichém oceánu. Ukončil tak svou historicky první misi k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Oznámil to americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Infračervená kamera zaznamenala dopad DragonuVideo: Reuters

 
Článek

Dragon přistál o dvě minuty dříve oproti plánovanému času. Dopadl do moře po necelých 20 minutách letu atmosférou a po rozevření tří přistávacích padáků.

Ty se po dopadu do moře oddělily, aby se modul příliš nevzdálil od místa přistání. V oblasti na modul čekala tři plavidla, která k němu připlula. Zakladatel SpaceX Elon Musk uvedl, že modul po přistání "vypadá dobře".

Modul má být přepraven do Los Angeles, odkud poputuje do zařízení SpaceX v McGregoru v Texasu, kde z něj vyloží náklad a prověří jej.

Návrat domů Dragon zahájil ve čtvrtek dopoledne SELČ, kdy se oddělil od ISS. První soukromá vesmírná loď, která navštívila stanici, tak byla ke komplexu připojena pět dní a 16 hodin. Podle NASA celková doba mise trvala devět dní, sedm hodn a 58 minut.

Foto: Reuters

Dragon se opojil od ISS a vyrazil k Zemi.

Po oddělení spojů astronauti modul pomocí robotické paže přesunuli do větší vzdálenosti od ISS. Dragon se pak začal od stanice vzdalovat. Na ISS dopravil přes půl tuny nákladu a na Zemi se vrací s asi 660 kilogramy materiálů z laboratorních pokusů prováděných na stanici.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kolem ISS proletěl v těsné blízkosti modul DragonVideo: Reuters

Let Dragonu k ISS byl posledním testem předtím, než začne plnit funkci zásobovacího plavidla pro stanici. NASA předpokládá, že SpaceX a další soukromé společnosti by časem mohly začít dopravovat na ISS také astronauty.

Reklama

Výběr článků

Načítám