Hlavní obsah

Bin Ládin plánoval sestřelení letadla s Obamou, odhalily dokumenty Al-Káidy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Během čtvrtka zveřejní Spojené státy na 6000 stránek dokumentů, které byly loni získány při likvidační razii v domě Usámy bin Ládina. K dispozici budou na stránkách Centra pro boj s terorismem ve West Pointu v originálu a v anglickém překladu, uvedla CNN. První ukazují, že bin Ládinovi vadilo, že ztrácí vliv. Chtěl též sestřelit letadlo s Obamou.

Foto: Profimedia.cz

Sídlo, ve kterém se ukrýval Usáma bin Ládin

Článek

Sestřelit letouny přepravující prezidenta Baracka Obamu a bývalého šéfa amerických sil v Afghánistánu generála Davida Petraeuse bylo jednou z bin Ládinových priorit. Domníval se, že s Obamovou smrtí by se do čela USA dostal "zcela nepřipravený" viceprezident Joe Biden, což by podle něho uvrhlo zemi do chaosu.

Plyne to z prvních zveřejněných dokumentů nalezených v pěti zabavených počítačích, na desítkách pevných disků a na víc než stovce dalších úložných zařízení, které byly v úkrytu bin Ládina v opevněném domě v pákistánském Abbottabádu.

Američtí představitelé označili získané materiály za poklad, jde o vůbec největší množství dokumentů zabavených teroristům.

Část dokumentů ale zveřejněna nebude, jsou vedeny jako tajné. Analytik CNN Peter Bergen uvedl, že četl jak dopisy bin Ládina svým spojencům, tak listy, které mu poslali velitelé.

Cíle bin Ládina

V dokumentech není uveden žádný konkrétní cíl útoku, jako spíš, na co by rád zaútočil. Měl zájem o útoky na dopravní systémy i na zařízení související s těžbou a zpracováním ropy i zemního plynu. Bin Ládin zvažoval prioritně údery proti New Yorku, Chicagu a Los Angeles v době velkých svátků, jakými jsou Den nezávislosti nebo Vánoce.

Podle amerického experta na terorismus ale bin Ládin už nebyl v kontaktu se všemi spojenci, jádro Al-Káidy bylo odříznuté od Al-Káidy v Jemenu a v Iráku i od spřízněných organizací v Somálsku a na severu Afriky.

Bin Ládin se v poznámkách rozčiloval nad ztrátou operačních kapacit Al-Káidy a vadilo mu, že muslimové, které chtěl poštvat proti jejich vládám a Západu, k němu ztráceli důvěru.

Další spory

"Mezi jednotlivými odnožemi také panovalo napětí. Bin Ládin například neschválil vedení jemenské skupiny. Viděli jsme i typické spory mezi ideologickým vedením a vojenskou mentalitou, kdy si vedení myslelo, že vše ví lépe a radilo polním velitelům, co mají dělat. Ti se vraceli a namítali: 'Šéfe, vy možná nevíte, pod jakým jsme tlakem'," uvedl expert z Pentagonu. Odmítali jeho výzvy útočit na americké cíle.

Dokumenty také ukazují, že bin Ládin měl zájem využít Arabského jara a že pečlivě sledoval, co se děje ve světě.

Reklama

Výběr článků

Načítám