Hlavní obsah

Kodak zbankrotoval, prohrál boj s digitálem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavný výrobce filmů Kodak prohrál svůj boj s nástupem digitální fotografie. Ve čtvrtek ráno požádal o ochranu proti věřitelům, což de facto znamená bankrot slavné společnosti, uvedl list Financial Times. Kodak byl už několik let ve značných potížích.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Společnost, která existuje už 131 let, oznámila, že požádala o ochranu před věřiteli podle amerických zákonů. Její pobočky v dalších státech ale podle tvrzení vedení nejsou tímto postiženy a budou pokračovat v činnosti jako dosud.

Rozhodnutí vedení bylo jednomyslné. Žádost o ochranu před věřiteli má umožnit společnosti provést restrukturalizace do roku 2013. Firma míní krizi řešit prodejem několika patentů na digitální fotografii.

Pokud by byly prodány dříve, mohl by být prodej napaden u soudu jako pokus snížení hodnoty společnosti a snaha vyhnout se uspokojení požadavků dlužníků.

Kodak doplatil na digitál

Kodak sice reagoval na přechod od klasické k digitální fotografii, ale nepodařilo se mu výpadek příjmů z prodeje klasických filmů nahradit. Už nyní je 75 procent příjmů společnosti spojeno s prodejem digitálních technologií.

Kodak je ovšem spojen především s kvalitními filmy. Legendární jsou diapositivy Kodachrome, které vynikají barevnou stálostí i po desetiletích. Nahradila je řada Ektachome. Známé a oblíbené jsou i černobílé filmy Tri X a jemnozrný T-max.

Kodak od roku 2003 propustil 47 000 lidí a zavřel 13 továrem i 130 laboratoří na vyvolávání filmů. Zužoval také nabídku barevných a černobílých filmů a diapozitivů, přičemž omezoval méně citlivé pro jasné dny a vysoce citlivé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám