Hlavní obsah

Masivní sluneční erupce může v příštích dnech narušit rádiové signály

Částice z nedávné solární bouře budou v příštích třech dnech bombardovat Zemi, pozorovatelé se proto těší na úžasné polární záře. Negativní stránkou tohoto jevu ale mohou být výpadky rádiových signálů.

Článek

Radiace vyvolaná výronem koronární hmoty (CME), tedy vyvržením slunečních částic do vesmíru, může ovlivnit rádiové signály i elektronické systémy v satelitech i na Zemi. Částice také při kontaktu s atmosférou způsobují jev zvaný polární záře.

„Geomagnetické bouře kategorie G1 (menší intenzity) se v důsledku kolize s koronární hmotou očekávají 28. a 29. prosince. Výpadky radiových signálů se očekávají až do 31. prosince,“ napsal americký Národní úřad pro oceány a ovzduší (NOAA).

Sluneční erupce má souvislost se zvýšenou sluneční aktivitou, která kolísá v 11letých cyklech a nejbližšího maxima má dosáhnout v roce 2013.

Stupnice síly slunečních erupcí

Erupce jsou hodnoceny podle síly, nejslabší je třídy B, následuje C, M a nejsilnější je třídy X. Stejně jako u Richterovy stupnice u zemětřesení, i v tomto případě je každý následující stupeň desetkrát silnější, než ten předchozí. U každé jednotlivé třídy tedy existuje podkategorie od jedné do devíti. Dopad na planetu Zemi mají pouze erupce od třídy M, ty mohou způsobit krátké výpadky radiových signálů na pólech a mohou ohrozit astronauty. Erupce třídy X pak mohou způsobit i celosvětové výpadky proudu.

Z minulosti jsou známy případy i výpadků dodávek elektřiny. V roce 1989 výron koronární hmoty ze Slunce takto odřízl od dodávek elektřiny šest miliónů lidí v kanadském Quebecu. Nicméně podle odborníků se lidé na Zemi nemusí v souvislosti s erupcí obávat přímého ohrožení díky odstínění, které poskytují elektromagnetické pole a atmosféra kolem planety.

Reklama

Výběr článků

Načítám