Hlavní obsah

NASA zažalovala svého astronauta kvůli kameře z Měsíce

Právo, los

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žalobu na bývalého astronauta Edgara Mitchella podal americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). V pořadí šestý z celkem 12 lidí, kteří kdy stanuli na Měsíci, podle NASA nevrátil speciální kameru a letos se ji pokusil prodat v dražbě. Oznámila to televize CNN.

Foto: Reuters

Mise Apollo na Měsíci

Článek

Šlo o 16milimetrovou kameru Data Acquisition Camera, jíž NASA vybavila posádku lunárního modulu na misi Apollo 14, jež přistála na Měsíci v lednu 1971. Mitchell se mise zúčastnil jako pilot.

V žalobě stojí, že kamera je majetkem NASA a k dispozici není doklad o tom, že by ji úřad převedl do Mitchellova vlastnictví. "Veškeré zařízení a majetek používaný během operací NASA zůstává ve vlastnictví NASA. pokud není výslovně sděleno, že se převádí jiné straně,“ citoval ze žaloby advokát Christopher Macchiaroli.

NASA tvrdí, že o chystaném prodeji v dražbě se dozvěděl v březnu., kdy britský aukční dům Bonhams plánoval dražbu vesmírné techniky. V seznamu položek uváděl i „videokameru z měsíčního povrchu“ a čtyři snímky pořízené na Měsíci. V detailním popisu kamery stálo, že „pochází přímo z kolekce pilota lunárního modulu Apollo 14 Edgara Mitchella“.

Novináři zjistili, že Mitchell (80) žije v městě Lake Worth na Floridě. Ještě včera však měl vypnutý telefon a jeho právník odmítl na žádosti o vysvětlení celého skandálu reagovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám