Hlavní obsah

Izrael nedovolil agentům unést Mengeleho

Právo, Vladimír Plesník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izraelská tajná služba Mossad věděla v roce 1962, že bestiální nacistický lékař Josef Mengele, přezdívaný Anděl smrti zodpovědný za nelidské pokusy na vězních v táboře smrti v Osvětimi, se ukrývá v Brazílii pod falešnou identitou, a to v okolí Sao Paula.

Foto: ČTK

Josef Mengele, první dva snímky jsou z roku 1938, třetí snímek vpravo je z roku 1956.

Článek

Židovský stát případným únosem podobným tomu, jímž se Mossad v květnu 1960 zmocnil v Argentině jednoho z hlavních architektů holocaustu Adolfa Eichmanna, nechtěl ohrozit bilaterální vztahy s Brazílií.

„V roce 1962 jsem spolu s ještě jedním agentem navštívil Brazílii. Nejvyšším místům jsme pak potvrdili, že vše, co o Mengelem víme, naprosto sedí,“ řekl brazilskému listu Folha de Sao Paulo někdejší agent Mossadu Rafi Eitan, který řídil odvlečení Eichmanna.

Agenti věděli, kde hledaný žije

Po jeho návratu rozvědka sice začala s přípravami na Mengeleho zajetí, avšak vláda se nakonec v obavách ze zahraničněpolitických důsledků rozhodla vzdát se původního záměru.

O tom, co ví, Mossad neinformoval brazilskou vládu, protože se obával, že tamní mocná a bohatá německá komunita mu pomůže uprchnout. „Rozhodli jsme se ponechat si tuto informaci pro případ, že by se naskytla šance jednat. Ta však nikdy nepřišla,“ potvrdil Rafi Eitan.

Mossad se přitom už dříve přiblížil Mengelemu natolik, že Anděl smrti v květnu 1959 uprchl z Argentiny do Altosu v Paraguayi. Stalo se tak poté, co dostal na poslední chvíli varování, že ho vystopovali lovci nacistů.

Utopil se?

Muž, který v Osvětimi experimentoval na lidech a prováděl operace bez narkózy, požádal o paraguayské občanství. Správně by ho neměl vůbec dostat, protože podmínkou zůstával nejméně pětiletý trvalý pobyt v zemi.

Mengele zemřel 7. února 1979 ve vlnách Atlantiku u pláže Bertioga, čtyřicet kilometrů jižně od Sao Paula v Brazílii. Pravděpodobně dostal křeč či infarkt a utopil se. Pod jménem Wolfgang Gerhard ho pohřbili asi 20 kilometrů západně od Sao Paula. Při exhumaci v roce 1985 testy DNA potvrdily, že se skutečně jedná o ostatky tohoto válečného zločince.

K určení identity patologové použili vzorek od jeho syna z prvního manželství Rolfa, který se o svém otci dozvěděl pravdu a stihl se s ním setkat ještě před jeho smrtí. Podle jiných zdrojů Rolf otce celá léta – až do roku 1974, kdy se s psychicky labilním, zřejmě schizofrenním starcem rozešel –  finančně podporoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám